- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Jake smetnje u magnetnom polju Zemlje izazvale polarnu svetlost tamo gde se, inače, ne viđa /foto/

© Foto : Sputnjiku ustupio istraživač Krimske astrofizičke opservatorije Sergej Nazarov Polarna svetlost obasjalae Krim, Rostovsku, Voronješku oblast i druge ruske regione kao posledica jake magnetne oluje.
Polarna svetlost obasjalae Krim, Rostovsku, Voronješku oblast i druge ruske regione kao posledica jake magnetne oluje. - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
Pratite nas
Polarnasvetlost obasjala je Krim, Rostovsku, Voronješku oblast i druge ruske regione kao posledica jake magnetne oluje.
Neobična svetlost se mogla videti i u Ukrajini i Belorusiji.
Sistemi Ruskog instituta za primenjenu geofiziku su otkrili „snažne“ smetnje u magnetnom polju Zemlje, merene kao magnetna oluja G3 na skali G1-G5.
Ovo može rezultirati raznim problemima sa električnim sistemima na Zemlji i mogućim prekidima u satelitskoj i radio-baziranoj navigaciji i komunikacijama, navodi se u saopštenju instituta.

Crvena svetlost iznad Srbije, Hrvatske i Slovenije

Slična pojava zabeležena je večeras i iznad Srbije, Hrvatske i Slovenije.
Crvena svetlost koja se pojavila na nebu iznad Sombora ostavila je sve građane ovog vojvođanskog grada u čudu, preneli su beogradski mediji.
Neki su uspeli da zabeleže nestvarne kadrove iz ovog grada, ali i mnogih drugih gradova na severu Srbije. Crvena svetlost na nebu se videla u Vrbasu, Banatskom dvoru, Bačkom Petrovom Selu.
„Polarna svetlost se večeras vidi i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Zbog jake solarne oluja, polarna svetlost je vidljiva skoro do samog juga Evrope, a tako može biti i sledeće veče“, objavio je Hailz Srbija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala