- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika ne može da ujedini svet, ali može da ga uništi /video/

© AP Photo / Hatem MoussaPalestinci okupljeni oko preživelih u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze
Palestinci okupljeni oko preživelih u izraelskom bombardovanju u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 05.11.2023
Pratite nas
Nikad licemerna politika Zapada zasnovana na pravilima, koju Zapad pokušava da nametne svima, nije bila toliko očigledna, kao danas. Bliskoistočna kriza nanela je konačan udarac američkom liderstvu.
Spoljna politika SAD u 21. veku stvara jednu krizu za drugom. Poslednja, na bliskom istoku pokazuje potpunu nesposobnost i odsustvo želje SAD da igra konstruktivnu ulogu u svetu. Cilj koji je Bajden postavio sebi je nedostižan. Iako Bajden najavljuje ujedinjenje, SAD nisu sposobne da ujedine svet oko sebe, ali su potpuno sposobne da ga unište.

Novi svetski poredak

Potreban nam je novi svetski poredak, izjavio je u jednom od svojih predizbornih govora američki predsednik Bajden, dodavši da Amerika ima mogućnost da ujedini svet onako kako ranije nikad nije bilo. Te reči izgovorene su u trenutku kad Benjamin Netanijahu kliče: „Nema prekida vatre! Izrael nije započeo sukob, ali će pobediti u ratu. Biblija kaže da postoji vreme za mir i vreme za rat — sada je vreme za rat!". A rat, ne samo da je za mesec dana odneo hiljade života, već će je naneo i, reklo bi se, neizlečiv udarac reputaciji mnogih međunarodnih struktura, uključujući i Ujedinjene nacije. Na najbrutalniji način podsetio je da postojeće organizacije ne opravdavaju one funkciju i nade sa kojima su osnivane. Četiri puta su rezolucije u Savetu bezbednosti odbačene zbog veta neke od stalnih članica Saveta. Odobrena je samo Rezolucija Generalne skupštine u kojoj se odluke donose većinom glasova i samo su preporuka koja se obično ignoriše, kao što se ignoriše i ovog puta. Kakva se sposobnost da ujedini svet Bajdenu priviđa, teško bi i on sam mogao da objasni jer širom sveta rat otvara stare raskole unutar delikatno spojenih saveza, i otvara nove rane, a propalestinski i proizraelski protesti mogu se pratiti na čitavoj planeti. Situacija je do te mere napeta da Nemački ministar odbrane proriče treći svetski rat, što nikoga ne iznenađuje, osim možda Bajdena „ujedinitelja“.
Bajdenov poziv da ujedini svet nastao je iz svesti da je njegov zemlja takoreći preko noći uspela da sa liderske pozicije sklizne u poziciju zemlje čiju poziciju najbolje oslikavaju uzdignute krvave ruke u američkom parlamentu.

Sunovrat američke politike

Od zemlje koja je vladala svetom, pokretala i završavala geopolitičke procese, pokretala i zaustavljala ratove, postavljala, smenjivala pa i ubijala predsednike po svetu, određivala ekonomsku politiku planete… postala je zemlja protiv koje na ulicama brojnih zemalja protestuju milioni ljudi, a doživela je i nešto što je tako reći do juče bilo nezamislivo – da joj preti najjača članica NATO.
Da, u pravu je Bajden, ovaj svet je nefunkcionalan, bezbednost je u celom svetu ugrožena, ali treba biti Bajden, pa govoriti o ujedinjenju sveta u trenutku kada su podele veće nego ikad u 21. veku. Danas je svet podeljen ne samo po liniji Zapad Rusija. Podeljen je po liniji Zapad - Kina, i po liniji Izrael - Arapski svet, i po liniji Zapad - Jug. Svet je podeljen u Evropi, na Bliskom istoku i na Dalekom istoku. A apsolutnom podrškom Izraelu, SAD još više dele svet, okrećući protiv sebe globalni jug.
Bajden sve to vidi i zato želi promenu, Novi svetski poredak koji bi zapravo bio onaj stari dobri, prokockani, američki… Da se sve vrati na stanje koje su Sjedinjene države svojom moći stvorile neposredno posle raspada SSSR-a , i koji su svojom kratkovidom politikom, svojom osionošću i arogancijom uspele da unište u rekordnom roku, a dotukle današnjom politikom prema Izraelu.
Reakcija na teroristički akt Hamasa i osveta Izraela, potpuno su uništile višemesečne napore da se Moskva predstavi kao međunarodni izrod koji narušava međunarodno pravo, i dala za pravo onima koji SAD i njihove saveznike, kao i EU, nazivaju licemernim. Globalni jug je danas još manje spreman da podrži dejstva SAD u vezi s Rusijom, nego pre samo mesec dana.
Uz to, SAD su, nepromišljeno stupile u oštar konflikt odjednom sa dve nuklearne sile Rusijom i Kinom. O kakvom, dakle, ujedinjenju sveta govori Bajden? Sveta bez Rusije i Kine? Ako Bajden računa da može da nanese strateški poraz Rusiji i da istovremeno obuzdava Kinu i postavi prepreku njenom rastućem uticaju u svetu, onda je to račun bez krčmara. Za objedinjenje sveta na taj način Amerika nije sposobna, to je geopolitička fatamorgana, prazna priča.

Svet bez Rusije i Kine

Novi poredak u svetu je neophodan, slažu se i Rusija i Kina, ali ne poredak ”čija je suština zapravo ista: licemerje, dvostruki standardi, pretenzija na ekskluzivnost, na globalnu dominaciju, na očuvanje suštinski neokolonijalnog sistema “, rekao je Putin nedavno
Značenja koja su predsednici Putin i Si s jedne, i predsednik Bajden s druge strane, dali terminu ”novi svetski poredak” veoma su različita. Dok se Rusija i Kina zalažu za jednakost za sve u ovom novom svetu, stvarajući multipolarni svet, Sjedinjene Države svim silama pokušavaju da održe svetsku dominaciju u svojim rukama. I to je velika razlika između njih... ”Niko nema pravo, niti iko može da vlada svetom za druge, ili u ime drugih”, kaže Putin. Svet budućnosti je svet kolektivnih odluka koje se donose na nivou na kojem su najefikasnije, i po sastavu učesnika koji su zaista sposobni da daju značajan doprinos rešavanju konkretnog problema. Ne odlučuje jedna osoba za sve, pa čak ni ne odlučuju svi o svemu, već se oni koji su direktno pogođeni ovim ili onim pitanjem dogovaraju šta i kako da rade. A pokušaje ograničavanja bilo koje zemlje ili naroda u tome, prema Putinu, treba smatrati aktom agresije. Šef ruske države kaže da političke elite u Sjedinjenim Državama govore „o svojoj ekskluzivnosti“, što je nastavak „kolonijalnog razmišljanja“. „Kolonijalni pristup“, rekao je Putin, izražen je u zahtevu Zapada da se održi „poredak zasnovan na pravilima“. Generalno je nejasno koja su to pravila, ko ih je stvorio i kako su nastala. Jasno je da ih pojedine zemlje koriste za sopstvene sebične interese i promene zbog političkih uslova.
Zato novi svetski poredak mora biti zaista – novi.
Opširnije o ovoj temi, u videu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala