- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska samohodna haubica gvozdika 2S1 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruska PVO oborila 13 od 15 raketa koje su ukrajinske snage ispalile na Kerč, oštećen brod

Pratite nas
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini. Nastavljaju se vazdušni napadi na ukrajinske vojne ciljeve, tokom prethodne noći sirene za vazdušnu opasnost čule su se u Harkovskoj i Sumskoj oblasti. U protekla sedam dana ruska vojska oborila još 10 ukrajinskih borbenih aviona. Bela kuća priznala da smanjuje pakete vojne pomoći Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 04.11.2023
Ukrajinske snage gađale su sa 15 krstarećih raketa brodogradilište u Kerču, a PVO je oborila 13.
Jedna raketa je oštetila brod koji se nalazio u brodogradilištu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
22:08 04.11.2023
20:23 04.11.2023
Oficir ukrajinske vojske, koji je želeo da bude anoniman, rekao je za Si-En-En da ruske snage dominiraju na frontu.
Ovaj zamenik komandanta artiljerijske jedinice kod Artjomovska rekao je da je glavnokomandjući ukrajinske vojske u intervjuu za „Ekonomist“ govorio očigledne stvari za sve vojnike – da Rusija ima kolosalnu prednost.
„Tamo gde smo mi stalno osećamo prednost Rusa bilo da se radi o obaveštajnom radu, ili o vatrenoj moći. Imaju ogromnu količinu artiljerije“, naveo je on i dodao da je ta razlika sada sve vidljivija jer Ukrajinci dobijaju sve manje municije.
19:28 04.11.2023
Pomoć Ukrajini je za NATO postala preveliko breme i zbog toga su „partneri“ počeli razgovore s Kijevom o tome šta će Ukrajina morati da žrtvuje na pregovorima sa Rusijom, rekao je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
„Partneri Ukrajine u NATO već su počeli razgovore s Kijevom o tome šta će Kijev morati da žrtvuje na mirovnim pregovorima sa Rusijom. Jer očigledno je da je pomoć Ukrajini postala preveliki teret, a pomoć koju su najavile SAD od preostalih sredstava, to i nije baš mnogo – nešto više od 100 miliona dolara, neće osigurati pobedu već će samo produžiti agoniju ukrajinske vojske i vlasti“, rekao je Gagin za Sputnjik.
18:43 04.11.2023
Ruska PVO je odbila ukrajinski napad na Melitopolj, saopštile su operativne službe.
Pored toga, PVO je oborila tri rakete „storm šedou“ koje su ukrajinske snage ispalile na Berdjansk.
16:51 04.11.2023
16:48 04.11.2023
Ruska PVO dejstvovala je nedaleko od brodogradilišta u Kerču, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.
Kako je naveo, delovi oborene rakete pali su na dva doka. Povređenih nije bilo.
Ranije danas vazdušna opasnost bila je proglašena u Sevastopolju i trajala je sat i po.
15:32 04.11.2023
Raskol između ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog sve je dublji, uveren je savetnik lidera DNR Jan Gagin.
„Raskol je sve dublji… Sada je Zalužni dao intervjuu ‘Ekonomistu’ o tome da će avioni F-16, koje će im možda isporučiti EU i partneri iz NATO, biti beskorisni imajući u vidu to da je Rusija modernizovala svoje sisteme S-400“, rekao je Gagin za Sputnjik i podsetio na izjave Zalužnog o tome da treba prekinuti ukrajinsku kontraofanzivu, preći u odbranu.
Ukrajinski predsednik ne slaže se sa ocenom Zalužnog da se na frontu stiglo u ćorsokak.
„To nije pat pozicija, naglašavam, pričali smo o tome“, rekao je on i dodao da je Rusija nadmoćna u vazduhu zbog čega su Ukrajini potrebni avioni F-16 kako bi nastavili kontraofanzivu, preneli su ukrajinski mediji.
14:22 04.11.2023
Kijev od Vašingtona traži još municije
Ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov razgovarao je telefonom sa šefom Pentagona i zatražio još municije za potrebe ukrajinske vojske.
„Zahvalan sam ministru Ostinu za novi paket pomoći. Razgovarali smo o poslednjim dešavanjima na bojnom polju i o statusu pripreme novih snaga. Skrenuo sam mu pažnju na potrebe ukrajinske vojske za dodatnom municijom“, kazao je Umerov.
13:27 04.11.2023
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska avijacija i raketne snage su za protekla 24 časa gađale ukrajinsku vojnu tehniku i ljudstvo u 118 regiona širom Ukrajine. Pogođen je i arsenal ukrajinskih raketa u Černigovskoj oblasti, kao i komandni centar 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Serebrjanki u Donjeckoj Narodnoj Republici.
Ukrajinska vojska je juče na kupjanskom i krasnolimanskom pravcu izgubila oko 310 vojnika. Na kupjanskom pravcu je ruska vojna grupacija „Zapad“ odbila pet napada 54. i 57. brigade ukrajinske vojske gde su snage Kijeva izgubile 210 vojnika. Takođe je uništena i artiljerija M777. Na krasnolimanskom pravcu je ruska vojna grupacija „Centar“ odbila dva juriša snaga Kijeva i tom prilikom likvidirala do 100 ukrajinskih vojnika i uništila dva oklopna vozila i tri automobila. Takođe, uništena je i jedna artiljerija M777 i dva sistema „grad“.
Na zaporoškom pravcu ruske snage odbile su pet napada ukrajinske vojske i tom prilikom likvidirale do 30 ukrajinskih vojnika. Takođe, uništena je i jedna ukrajinska artiljerija M777 američke proizvodnje. Takođe, u tom pravcu avijacija je gađala položaje 33, 65. i 118. mehanizovane brigade ukrajinske vojske, a pogodila je i položaje 82. desantno-jurišne brigade u mestu Rabotino.
Ruske PVO snage su za tokom jučerašnjeg dana oborile ukupno devet projektila iz sistema „hajmars“, kao i 43 ukrajinska drona u Harkovskoj oblasti, Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, i u Zaporoškoj oblasti.
08:31 04.11.2023
Iza kulisa kreću razgovori o mirovnom sporazumu
Rukovodstvo zapadnih zemalja je „iza zavesa“ počelo da razmatra sklapanje mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine, izjavio je kandidat za predsednika SAD Vivek Ramasvami.
„Establišment će me ocrniti što govorim ovo, ali mislim da su iza zatvorenih vrata već počeli da priznaju potrebu da se mirovni sporazum sklopi“, rekao je on.
Dodao je i da će, u slučaju da pobedi na izborima, predložiti Rusiji da odustane od saveza sa Kinom u zamenu za odbijanje Ukrajini ulazak u NATO.
08:31 04.11.2023
SAD tajno isporučili Ukrajini moćno oružje za probijanje ruske odbrane
SAD su bez javnih objava isporučili ukrajinskoj vojsci nekoliko oklopnih vozila „asolt bričers“ kako bi probili rusku odbranu, piše „Forbs“.
Tačan broj tih oklopnih vozila koji je isporučen nije poznat, iako se pretpostavlja da ih je najviše šest.
U pitanju je oklopno vozilo napravljeno na modelu tenka „abrams“, teško je 55 tona i jedno je od najboljeg u svojoj klasi za probijanje odbrana. Jedno takvo vozilo je u stanju da zameni šest buldozera.
08:30 04.11.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
08:30 04.11.2023
Ukrajinci sprečeni da dopreme municiju kod Kupjanska
Ukrajinska vojska tokom noći nije uspela da dopremi municiju svojim jedinicama na frontu u pravcu Kupjanska, izjavio je za Sputnjik neimenovani ruski vojnik.
Kako je rekao, ka frontu se uputio ukrajinski pikap sa municijom, međutim, ruske minobacačke jedinice uspele su da ga pogode i da spreče isporuku.
08:29 04.11.2023
Ukrajinska vojska izgubila 125 vojnika u pravcu Kupjanska
Ruske snage likvidirale su do 125 ukrajinskih vojnika na kupjanskom pracu, kao i jednu ukrajinsku artiljerijsku bateriju i minobacač, saopštio je načelnik pres centra ruske vojne grupacije „Zapad“ Sergej Zabinski.
Kako je rekao, napad je izvela avijacija koja je pored ljudstva uništila i dva ukrajinska oklopna vozila.
Takođe je rekao i da je tokom kontrabaterijske borbe ruska vojska uništila i dve ukrajinske artiljerije D-30, jednu radiolokacionu stanicu AN/TPQ-36.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala