- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ultimatum američkih muslimana Bajdenu: Četvoro kongresmena protiv jevrejske lobističke mašinerije

© AP Photo / Patrick SemanskyDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2023
Pratite nas
Ultimatum američkih muslimana Bajdenu da će mu uskratiti podršku ukoliko ne zaustavi nasilje u Gazi neće mu mnogo naškoditi jer muslimani redovno glasaju za demokrate, a svakako neće glasati za Trampa. Bajednu je važnija podrška jevrejske lobističke mašinerije nego muslimana u SAD, smatra dr Srđa Trifković.
Organizacija američkih muslimana Nacionalni muslimanski demokratski savet i pojedini aktivisti Demokratske stranke saopštili su da će raditi na mobilizaciji muslimanskih glasača u SAD da uskrate donacije i glasove za ponovni izbor predsednika Džozefa Bajdena 2024. ako ne bude preuzeo „hitne korake“ da obezbedi prekid vatre u Gazi.

Ultimatum američkih muslimana Bajdenu

Nacionalni muslimanski demokratski savet, koji uključuje lidere Demokratske stranke iz država koje će, kako se navodi, verovatno odlučivati o izborima, kao što su Mičigen, Ohajo i Pensilvanija, pozvao je Bajdena da iskoristi svoj uticaj na Izrael, kako bi posredovao u prekidu vatre.
U otvorenom pismu naslovljenom „Ultimatum za prekid vatre 2023“ muslimanski lideri u SAD su se obavezali da će mobilisati muslimanske glasače da „zaustave podršku ili glasove za svakog kandidata koji podrži izraelsku ofanzivu na palestinski narod“.

Četvoro kongresmena protiv jevrejske lobističke mašinerije

Velika većina muslimana u SAD ionako glasa za demokrate jer upravo se u Demokratskoj stranci nalaze četiri člana Predstavničkog doma koji su muslimani, poznati po upornoj podršci Palestincima i borbi protiv tzv. islamofobije, kaže za Sputnjik dr Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“.
„S druge strane, osuda Izraela bi za Bajdena značila veoma opasno zaoštravanje odnosa sa američkom jevrejskom zajednicom koja je takođe većinski demokratski nastrojena, ali od koje mu daleko više zavisi uspeh na izborima. Jer, Jevreji su ti koji kontrolišu medije i najmoćniju lobističku mašinu na Kapitol hilu a to je Američko-izraelski komitet za političku akciju i čitav niz drugih organizacija koje, em sa finansijskog, em sa medijskog stanovišta, mogu i te kako da utiču na sudbinu kandidata.“
Tako da Bajden može sebi da dozvoli luksuz da ignoriše muslimanske glasove koji ionako idu demokratama, ali, sa druge strane ne može sebi dopustiti da dovede u pitanje jevrejsku podršku, ističe Trifković.

Muslimani neće glasati za Trampa

Prema Trifkoviću, sigurno je da će Donald Tramp biti predsednički kandidat republikanaca „ukoliko manipulacija sudskim procesom ne proizvede efekat da on ne može da se kandiduje“, ali i ukoliko bude kandidat, izvesno je da neće dobiti muslimanske glasove.
Jer, prvi Trampov predsednički ukaz kad je ušao u Belu kuću bio je da zabrani ulazak u Ameriku državljanima devet zemalja od kojih su sedam većinski islamske, podseća Trifković i dodaje da ipak „muslimanski ultimatum Bajdenu praktično ništa ne znači“.
Na pitanje da li protesti muslimana po SAD mogli poljuljati Bajdena na bilo koji način Trifković je odgovorio:
„Mi smo do sada u iks navrata videli demonstracije na Arapskoj ulici, paljenje izraelskih i američkih zastava, skandiranje… ali to apsolutno ne pravi nikakvu razliku“.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
SVET
Muslimani u SAD postavili ultimatum Bajdenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala