- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Sarajevo i dalje najzagađeniji glavni grad u Evropi

© Foto : Unsplash/Natalya LetunovaSarajevo
Sarajevo - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2023
Pratite nas
Zagađenost vazduha u većim gradovima u Bosni i Hercegovini i dalje je veliki problem, upozoravaju iz Udruženja Eko-akcija. Vrednosti sumpor-dioksida i prašine su često visoko iznad dopuštenih, a i dalje se mnogi kancerogeni polutanti čak redovno i ne mere.
„Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi i to jeste dramatično, ali je još veći problem što oni koji imaju mogućnost da ga reše to ne rade“, istakao je Anes Podić, predsednik Udruženja Eko akcija, prenela je RTRS.
Prema podacima Centra za okolinu koji vrši monitoring kvaliteta vazduha na području Zeničko-dobojskog kantona, vazduh je, iako bolji nego pre jer je stara toplana zatvorena, i dalje lošeg kvaliteta. Prašina, pogotovo ona ispod dva i po mikrona, ono je što najviše zabrinjava.
Kako objašnjava, te čestice direktno ulaze u pluća, a one ispod jedan mikron prolaze direktno u krv gde organizam nema nikakve zaštite, jer te čestice često sadrže i teške metale koji se tako akumiliraju u organizmu.
Lekari upozoravaju i da ove čestice ne narušavaju odmah ljudsko zdravlje, ali posledice i veliki problemi nastupaju nakon određenog vremena i teško se leče.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala