- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Održana komemorativna sednica Skupštine Vojvodine povodom smrti Ištvana Pastora

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆKomemorativna sednica povodom smrti Ištvana Pastora
Komemorativna sednica povodom smrti Ištvana Pastora - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2023
Pratite nas
Skupština AP Vojvodine održala je komemorativnu sednicu povodom smrti predsednika pokrajinskog parlamenta i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, koji je preminuo 30. oktobra u 68. godini.
Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović rekao da je Pastor bio dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara, kao i da je bio cenjen i poštovan od srpskog i mađarskog naroda.
„Borio se za vrednosti i u njih je verovao. Bio je uporni i brižni zastupnik Mađara u Vojvodini koji stvara mostove. Ako budućnost budemo gradili po meri dela koje je on ostavio, često ćemo se podsećati njegovih vizija“, istakao je Mirović.
Potpredsednik Skupštine APV Damir Zobenica je istakao da je Pastora video kroz tri uloge, kao predsednika Skupštine AP Vojvodine, kao lidera Mađara u Vojvodini i kao čoveka.
Kako je naglasio, zahvaljujući njemu vojvođanski parlament je mesto dijaloga i pristojnosti.
„Niko nije dovodio u pitanje njegovu odanost i nameru u zaštiti interese i Mađarske i Srbije“, rekao je Zobenica.
Predsednik poslaničke grupe Stranke vojvođanskih Mađara Bojan Bagi je izjavio da je Pastor svu svoju snagu uložio u očuvanje zajednice a da su njegovu političku aktivnost karakterisali traženje kompromisa i pomirenje.
„Proces pomirenja između Srba i Mađara koji je on pokrenuo bio je prekretnica u odnosima“, rekao je Bagi.
Komemoraciji su prisustvovali sin Ištvana Pastora, Balint Pastor, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar građevinarstva Goran Vesić i ministarka kulture Maja Gojković.
Ištvan Pastor je bio predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata od 2012. godine. Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala