- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nikola o Nikoli, Zvezdi, Srbiji i – Novaku: „Da je Amerikanac...“

© Foto : FIBANikola Vučević
Nikola Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2023
Pratite nas
Nikola Vučević, jedan od najboljih crnogorskih košarkaša svih vremena, govoreći za zagrebački Indeks rekao je da Novak Đoković ima negativan tretman u svetskoj javnosti jer nije Amerikanac, a negodovao je i zbog loših komentara na račun Nikole Jokića zbog njegovog odbijanja da nastupi za Srbiju na prethodnom Svetskom košarkaškom prvenstvu.
Za razliku od Jokića Vučević je zaigrao za svoju Crnu Goru i ostvaren je solidan rezultat.
Ipak, apsolutni hit Mundobasketa je bila Srbija koja je osvojila srebrnu medalju bez velikog broja zvezda.
„Srbija je Srbija. Igrače kojih nije bilo su sjajno nadomestili neki drugi momci koji odlično igraju u svojim klubovima. Imaju iskustvo igranja na vrhunskom nivou, nastupaju u najjačim ligama i nije im bio problem da se uklope. Srbija ima strašan fond igrača i njima nije toliko problem da zamene nekog ko nije tu. Srbi kroz istoriju imaju fantastične trenere, a Svetislav Pešić je jedan od njih. Kultura košarke koju oni gaje decenijama je za naklon i jako dobro znaju što treba za dobar rezultat. Sve bitne utakmice su odigrali sjajno, čak i finale, ali je Nemačka bila bolja. Srbija je napravila fantastičan rezultat, bili su drugi i kvalifikovali su se na Igre u Parizu nakon što su preskočili Tokio“, rekao je Vučević.
Srbija je bila bez Nikole Jokića, a Vučević je opširno pričao o svom kolegi i branio je njegovu odluku da uzme odmor tokom leta.
„Tih napada na Nikolu je bilo previše i bili su nepotrebni. Da ne kažem nešto gore. Nikola je 11 meseci bez prestanka igrao košarku. Otkako su im počele pripreme za Evrobasket prošle godine, sve do kraja finala NBA lige. Nije samo igrao nego je radio sve za svoju ekipu, odveo ju je do titule prvaka. U plej-ofu je svaku utakmicu igrao po 35, 40 minuta i vodio je Denver do titule. Niko ko se ne bavi ovim poslom pojma nema koliki je napor potreban za to. Sportista koji je na vrhunskom nivou s vremena na vreme treba odmor, da se resetuje od košarke i to je normalno. Mogu razumeti navijače da su nezadovoljni, ali oni ne igraju košarku, ne bave se sportom i ne znaju kako stvari funkcioniraju. Njih još mogu shvatiti, navijači na to gledaju iz drugačijeg ugla, ali ne volim kad negativne komentare šalju neki bivši sportisti. To nije u redu. Nikola je ipak odlučio da dođe na Igre i igra za Srbiju i svaka mu čast na tome jer verujem da bi puno sportista odbilo to da uradi posle komentara 'ne treba nam nikad više, bili smo drugi bez njega'. Nikola je takav, on je odlučio da igra, ali razumeo bih da je odbio. Kad je doneo titulu Denveru, cela Srbija mu je skandirala, a onda, par dana nakon toga, kad se dečko odlučio da odmori, onda sve najgore o Nikoli. Totalno bezveze. Rekao bih da je takav stav problem mentaliteta ljudi na Balkanu. Na Zapadu ni izbliza nije tako. Gasol, Novicki, Parker, pa sad i Janis, takođe su propuštali takmičenja. I šta se dogodilo? Ništa. Već na idućem bi se pojavili. Jedino je kod nas uvek drama. Potrebno je samo malo razumevanja za sportiste i treba prihvatiti činjenicu da su se vremena promenila, da nije isto kao što je nekad bilo i da se košarka promenila. Šta mislite, da mene nisu napadali kad sam odlučio da pauziram na prošlom Evrobasketu? Naravno da jesu, ali kad sam se vratio, sve je bilo opet super. Samo se nadam da će se sportska kultura kod nas promeniti“.
Vučević je osvedočeni navijač Crvene zvezde, ali nije siguran da li će ikada obući crveno-beli dres.
„Rado pogledam Evroligu, ali nisam siguran da je povratak moguć. Često me to pitaju tu u Čikagu. Ovde je jaka srpska zajednica i dobar deo njih navija za Zvezdu. Stalno me mole da odem u Zvezdu. Nisam siguran je li to izvodljivo. Planiram da igram još dugo, želim da igram dokle god mogu. Iz današnje perspektive mislim da bih pre završio karijeru, nego se vratio u Evropu. Da me neko pogrešno ne shvati, ne potcenjujem Zvezdu ni bilo koji drugi evropski klub, ali godine su tu, nisam više isti igrač. Kad bih se vratio, mislim da ne bi to bilo ono pravo, a ne želim da na kraju karijere pokvarim utisak. U Evropi se igra drugačije i trebalo bi da se prilagodim tome, a to je mnogo teže kad si stariji. Međutim, nikad ne reci nikad, ko zna, možda jednog dana promenim mišljenje".
Vučević je odgovorio i na pitanje zašto je Novak Đoković na meti napada zapadne javnosti.
„Jako kompleksno pitanje na koje je teško dati jasan odgovor. Mislim da je u dobroj meri razlog to što Novak dolazi iz male Srbije i kao da ne žele da ga prihvate u svom društvu. Kao da ga smatraju nedostojnim da bude tu. Da je Amerikanac, siguran sam da bi priča bila drugačija. Ovako mi se čini kao da smatraju da je zalutao među njih, kao da ga teraju. Ne znam, šta god da kaže, njima smeta. Rezultat bi trebalo da bude merilo, a on je prema tome najbolji u istoriji. Protiv puno toga se bori na svoj način, ne boji se da kaže šta misli i mnogima to smeta. Novaka to previše ne dotiče, bez straha iznosi svoje stavove i nije ga briga hoće li se većina složiti s njim. S ponosom uvek naglašava odakle je i ja to jako cenim. To što on proživljava nije lako, da se to izdrži, treba biti izuzetno mentalno jak i fascinantno je kako se dobro nosi s tim. Upoznao sam ga, imao sam priliku nekoliko puta da pričam sa Novakom i mogu reći da se radi o sjajnom momku i neverovatno skromnoj osobi. Za mene je najbolji teniser ikada, a kako smatram da će još jako dugo trajati, neću se začuditi ako o njemu uskoro budemo pričali kao o jednom od najvećih sportista svih vremena", završio je Vučević razgovor za Indeks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala