- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

UN: Usvojena Rezolucija Rusije o borbi protiv glorifikacije nacizma

© Sputnik / Džina MunSedište Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Pratite nas
Treći komitet Generalne skupštine UN usvojio je Rezoluciju Rusije o borbi protiv glorifikovanja nacizma javlja reporter Sputnjika.
Za Rezoluciju je glasalo 112 zemalja, protiv je bilo 50, među njima SAD, Ukrajina, Velika Britanija, Nemačka, Kanada. Uzdržanih je bilo 14.
U dokumentu se državama sugeriše da preduzmu konkretne mere, uključujući zakonodavnu oblast i oblast obrazovanja, u skladu sa njihovim međunarodnim obavezama u pogledu ljudskih prava kako bi se sprečila revizija istorije i rezultata Drugog svetskog rata i negiranje zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina počinjenih tokom tog rata.
Autori rezolucije odlučno osuđuju incidenti povezani sa glorifikovanjem i propagandu nacizma, konkretno iscrtavanje grafita i crteža pronacističkog sadržaja na spomenicima žrtvama Drugog svetskog rata.
Zemlje se takođe poozivaju da otklone sve oblike rasne diskriminacije, ako je potrebno i zakonodavnim putem.
Treći komitet je ranije u rusku Rezoluciju uključio i amandman prema kojem je Rusija navodno nastojala da opravda „teritorijalnu agresiju protiv Ukrajine time da je cilj likvidacija neonacizma“.
Autori amandmana su bili Albanija, Australija, Japan, Gvatemala, Liberija, Maršalska ostrva, Severna Makedonija, Novi Zeland, Ukrajina i Mikronezija. To je urađeno u nadi da će Rusija ako amandman bude usvojen odustati od svoje Rezolucije, ali to se nije dogodilo.
Vladimir Zelenski i Džastin Trudo u kanadskom parlamentu. - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
Putin: Postupci Zapada i aplaudiranje nacisti mogu dovesti do oživljavanja nacizma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala