- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mandić: Ne pristajemo na opstrukcije po pitanju popisa

© Sputnik / Boban NovovićAndrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Pratite nas
Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da će u organizaciji i sprovođenju predstojećeg popisa stanovništva biti ispoštovane preporuke Eurostata, ali da ne pristaju na opstrukcije po tom pitanju. Opozicija nije došla na sastanak sa predstavnicima vlasti i premijerom Milojkom Spajićem.
Na današnjem sastanku, osim Mandića i Spajića, bili su i funkcioneri Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predstavnici Koalicije Za budućnost Crne Gore, Pokreta “Evropa sad” i ministar Maraš Dukaj.
“Željeli smo da uz učešće svih budemo inicijatori potrebnih zakona, ali DPS nije želio da bude dio tog skupštinskog dijaloga. Bio sam iznenađen da opozicione stranke imaju veće povjerenje u Vladu, nego u same sebe”, rekao je Mandić.
Istakao je da će izmjene i dopune zakona o popisu inicirati Vlada, sve primjedbe će se slati prema inicijatoru, a da će najvažniji zahtjevi, uključujući softver baze podataka, biti ispoštovani.
Spajić se juče, takođe povodom popisa, sastao sa predstavnicima crnogorskih navladinih organizacija.
Prekjuče se sastao predstavnicima vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, kao i sa predstavnicima Demokratske partije socijalista Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.
Premijer je, nakon tog sastanka, kazao da je Vlada voljna da iznađe rješenje za sve što potencijalno predstavlja otvoreno pitanje u smislu sprovođenja predstojećeg popisa.
Svi učesnici dijaloga, kako je saopšteno iz Vlade nakon sastanka Spajića i predstavnika opozicije, iskazali su spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom pitanju.
Spajićeva vlada donijela je odluku da popis stanovništva odloži za mjesec dana, tačnije 30. novembra. Popis, koji je trebao da se održi prije dvije godine do sada je već dva puta odlagan.
Popis stanovništva - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
REGION
Popis u Crnoj Gori - prvi test za vladajuću koaliciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala