- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Grčka pregovara s Gaspromom o isporukama ruskog gasa

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaKompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok
Kompresorska gasna stanica za gasovod Turski tok - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Pratite nas
Državna gasna kompanija Grčke DEPA Commercepregovara s „Gaspromom“ o cenama i isporukama ruskog gasa sledeće godine, saopštio je ministar ekologije i energetike Grčke Teodoros Skilakakis, a prenosi portal „Ikonomikos tahidromos“.
„Skilakakis je potvrdio objavu portala, prema kojoj dve kompanije pregovaraju o pitanjima cena i tački 'uzmi i plati', odnosno o isplati kazni za količine koje, bez obzira na preuzete obaveze, grčka kompanija nije dobila“, navodi portal i dodaje da se u izjavama ministra mogla čuti zabrinutost u vezi sa prodajnim cenama ruskog prirodnog gasa, ali pre svega u vezi s udelom tog goriva na grčkom tržištu“.
„Evropa je uspela da smanji količinu ruskog gasa sa 40 na devet odsto. Ipak, u Grčkoj je stvar drugačija“, rekao je ministar, ne navodeći podatke o udelu gasa „Gasproma“ u toj zemlji.
Za prvih devet meseci ove godine ruski gas koji stiže gasovodom „Turski tok“, kao i morskim putem, činio je 40 odsto ukupne količine uvoza, navodi portal.
„Prema nekim nepotvrđenim podacima, taj obim se znatno povećao, možda čak i do 60 odsto“, navodi se u članku.
Skilakakis je istakao da porez na cenu uvezenog ruskog gasa koji je uvela Bugarska ne utiče na ugovor DEPA Commerce – Gasprom, ali je dodao da je ruski gas složeno pitanje i da se pregovori s Gaspromom nastavljaju.
Portal je tvrdio, pozivajući se na anonimne grčke činovnike, da Gasprom ne može da proda gas drugom klijentu na grčkom tržištu po nižim cenama, u poređenju s ugovorim koji je zaključen s DEPA Commerce.
Skilakakis je, takođe, naglasio da je složeno pitanje u vezi s politikom Evrope kada je reč o ograničavanju kupovine ruskog gasa, ali je odbio da odgovori na pitanje da li je moguća i obustava isporuka ruskog gasa Grčkoj.
Portal piše da se tokom poslednjih nekoliko nedelja vodi rat za ruski gas koji stiže u Grčku i balkanske zemlje, nakon što je bugarski parlament usvojio zakon o uvođenju „tranzitnog poreza“ od 10,20 evra po megavat-času ruskog gasa koji prolazi kroz bugarsku cevovodnu mrežu u druge evropske države.
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2023
RUSIJA
Gasprom sprema projekte novih gasovoda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala