- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dan narodnog jedinstva obeležen u Ruskom domu: Bocan-Harčenko uputio i važnu poruku o Srbiji /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Pratite nas
Rusija i Srbija uspešno razvijaju veze, a Srbija je među prvim zemljama s kojima želimo da razvijamo saradnju, poručio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti povodom Dana narodnog jedinstva koju je otvorio u Ruskom domu.
Ambasador je u čestitki naglasio da u Srbiji ne treba dugo objašnjavati smisao i značaj ovog praznika.
Jedinstvo čuva sećanje i jača ruski narod u borbi za zaštitu njegovih nacionalnih interesa i viševekovnih vrednosti. To jedinstvo je još značajnije i aktuelnije sada kao i u svim prelomnom trenucima naše istorije, poručio je ambasador.
„Naše jedinstvo je odgovor na geopolitičke izazove u trenutku kada Zapad želi poraz Rusije koji je neostvarljiv. Jedinstvo nam je neophodno kao uslov za istinski suverenitet našeg naroda“, rekao je Bocan-Harčenko.
On je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da je Rusija samodovoljna, ali i otvorena za saradnju pre svega na evro-azijskom pravcu, kao i sa svim bratskim zemljama. Kako je rekao, Srbija je među prvima na tom spisku.
Na svečanosti kojoj su prisustvovali ministri zdravlja i sporta u Vladi Srbije, Danica Grujičić i Zoran Gajić, glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, kao i drugi brojni predstavnici diplomatske, kulturne i naučne zajednice, uručene su i nagrade za zasluge u jačanju prijateljstva Srbije i Rusije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSvečanosti povodom Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu prisustvovali su i glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, ministar zdravlja i sporta Zoran Gajić sa suprugom
Svečanosti povodom Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu prisustvovali su i glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, ministar zdravlja i sporta Zoran Gajić sa suprugom - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Svečanosti povodom Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu prisustvovali su i glavna urednica Sputnjika Srbija Ljubinka Milinčić, ministar zdravlja i sporta Zoran Gajić sa suprugom
Među nagrađenima su između ostalih Gleb Višinski, bivši dugogodišnji direktor Ruskog doma, Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, advokat Goran Petronijević, a iz Republike Srpske ministri u Vladi RS Petar Đokić i Željka Stojčić, kao i profesori Univerziteta Srđan Perišić, Predrag Ćeranić, Oleg Soldat...
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu
Obeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Obeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu
Nagrade je uručio direktor Ruskog doma Evgenije Baranov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu
Obeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Obeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu
U muzičkom delu programa nastupila je grupa Ođila.
© Sputnik / Lola ĐorđevićObeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu
Obeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Obeležavanje Dana narodnog jedinstva u Ruskom domu
Dan narodnog jedistva se u Rusiji obeležava od 2005. godine, u čast događaja od 4. novembra 1612. godine koji je ozbiljno uticao na formiranje ruske države. Tog dana narodni ustanici na čelu sa Kuzmim Minjinom i knezom Dmitrijem Požarskim isterali su iz Moskve poljske zavojevače. Time je okončano tzv. Smutno vreme, koje je trajalo od smrti cara Fjodora Ivanoviča, poslednjeg iz dinastije Rjurikoviča, do dolaska cara Mihaila I Romanova i uspostavljanja dinastije Romanov. Taj period obeležili su samozvanci, duboka dinastijska i ekonomska kriza, ali i, od 1610. godine, vlast poljskih zavojevača. Oslobođenje je usledilo nakon što je 1611. u Nižnjem Novgorodu dignut narodni ustanak u čemu je važnu ulogu odigrao Kuzma Minjin, a za vođu vojske izabran iskusan vojskovođa Dmitrij Požarski. Borbe za Moskvu počele su avgusta 1612. a konačna pobeda izvojevana je u novembru. Po legendi, vojska Minjina i Požarskog oslobodila je Moskvu noseći Kazansku ikonu Bogorodice koja je postala zaštitnica narodnih ustanika.
Taj dan je postao simbol ujedinjenja svih građana Rusije i njihove težnje ka nezavisnosti i ljubavi prema domovini. U Rusiji se na ovaj praznik organizuju narodna okupljanja, festivali, koncerti, a Moskovljani polažu cveće na spomenik Minjinu i Požarskom na Crvenom trgu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala