- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronaut uslikao „lobanju“ u ogromnom vulkanskom krateru /foto/

CC0 / / Lobanja – ilustracija
Lobanja – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2023
Pratite nas
NASA je objavila zastrašujuću fotografiju jezive „lobanje“ koja izgleda kao da neprijateljski gleda u svemir iz centra ogromnog vulkanskog kratera u Čadu.
Taj jezivi prizor je 12. februara zabeležio astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici dok je ta svemirska letelica prolazila iznad planinskog masiva Tibesti koji se proteže preko centra Sahare kroz Čad i Libiju.
Struktura u obliku lobanje se nalazi na podu 1.000 metara širokog vulkanskog kratera Trou au Natron, zvanog i Dun Orei, koji je iza sebe ostavila ogromna vulkanska erupcija pre više stotina hiljada godina, piše Lajv sajens.
Ta geološka depresija se nalazi odmah južno od još veće vulkanske strukture Tarso Tuside, potencijalno aktivnog stratovulkana. (Trou au Natron znači „natronska rupa“ na francuskom, a Dun Orei znači „velika rupa“ na tedagaskom jeziku).
Belu boju usta, nosa i levog obraza daje natron, prirodna slana mešavina dekahidrata natrijumkarbonata, natrijumbikarbonata, natrijumhlorida i natrijumsulfata. Oči i nozdrva su kupe pepela oko vulkanskih ventila. Tamnija oblast nalevo od lica je senka visokog oboda kratera.
Trou au Natron je danas jalov i beživotan, ali stručnjaci veruju da je bio bogato glečersko jezero do pre oko 14.000 godina. Tokom 60-ih su pronađeni fosili morskih puževa i planktona ispod natronom pokrivenog poda kratera, a 2015. fosili algi stari 120.000 godina.
Uprkos tome što je star barem kao fosili u isušenom jezeru, taj krater je zapravo jedna od najmlađih vulkanskih struktura na planinskom masivu Tibesti. Okolni vulkani su verovatno mnogo stariji.
Ovo nije prvi put da je neka struktura u obliku lobanje primećena iz svemira. Godine 2016. meteorološki satelit je snimio uragan „Metju“ – tropsku oluju kategorije 5 koja je ubila više od 600 ljudi širom Kariba – vrtlog maskiran kao zlokobno lice s blještavim crvenim okom i prepoznatljivim zubima dok prilazi Haitiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala