- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev poslao dronove-kamikaze u područje nuklearke; Oboren ukrajinski Su-27

Pratite nas
Sada je „odličan trenutak“ za početak pregovora između Ukrajine i Rusije, jer nema razloga za nastavak sukoba, saopštio je senator Tomi Tubervil. U međuvremenu, ruski sistemi PVO oborili su šest ukrajinskih dronova u području Krima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:12 02.11.2023
Ukrajinski portal „Obščestveno“ javio je da su u Harkovu odjeknule eksplozije.
U Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti trenutno je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
18:01 02.11.2023
U Odesi i selu Zatoka u Odeskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Dumska“.
U ovoj oblasti trenutno je na snazi uzbuna za vazdušnu opasnost.
17:50 02.11.2023
Ukrajinska vojska bacila je sa drona granatu oko 17 časova na Petrovski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
17:11 02.11.2023
Ruska vojska osigurala bezbednu rotaciju stručnjaka IAEA
Ruski vojnici osigurali su bezbednu rotaciju misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštila je pres služba ruskog Ministarstva odbrane.
Da bi se izvršila bezbedna rotacija, na ruti kretanja od naznačenog mesta prelaza posmatrača – srušenog mosta u blizini sela Kamensko, od 6 do 18 časova proglašen je režim prekida vatre, kojeg se strogo pridržavala ruska strana, ističe se u saopštenju.
U sastavu misije su četiri inspektora, a njihov zadatak je da nadgledaju i procenjuju bezbednosni status Zaporoške NE.
Prilikom pregleda saobraćajnice u zoni prelaza, ruski demineri uočili su neeksplodiranu municiju strane proizvodnje koja je zaostala nakon novog ukrajinskog sistematskog granatiranja u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.
„Ruski vojnici su detonacijom na licu mesta uništili eksplozivne naprave i osigurali bezbedan prolazak posmatrača misije i njihovo dostavljanje do stanice“, dodaje se u saopštenju.
Stručnjaci IAEA prisutni su u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani od 1. septembra 2022. godine, nakon prve posete elektrani generalnog direktora agencije Rafaela Grosija.
17:04 02.11.2023
Zaporoška nuklearna elektrana u Energodaru - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: Kijev se igra vatrom izvodeći napad na Energodar tokom rotacije eksperata IAEA
16:31 02.11.2023
16:22 02.11.2023
Nemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je da namerava da Ukrajini preda još 25 tenkova „leopard“ 1 A5 u okviru zajedničkog programa pomoći Kijevu sa Danskom.
Ukrajina će dobiti ukupno 115 tenkova ovog modela.
15:31 02.11.2023
Sjedinjene Američke Države su proširile sankcije protiv Rusije, uvrstivši na spisak skoro 40 fizičkih lica i desetine kompanija, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.
Nove sankcije pogodile su više banaka, kao i projekat u energetskoj sferi „Arktik SPG 2“.
14:04 02.11.2023
Kijevski režim nastavlja sa provokacijama, stvarajući pretnje od veštačke katastrofe na Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Pokušano je da se spreči rotacija službenika Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) na Zaporoškoj elektrani.
"Danas, oko 12.30 po moskovskom vremenu, na području grada Energodara, Zaporoška oblast, dežurni PVO sistemi su otkrili i presreli devet ukrajinskih bespilotnih letelica", navodi se u saopštenju.
12:50 02.11.2023
Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Na donjeckom pravcu odbijen je napad u području Kleščejevke, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 115 ljudi, tenk, devet borbenih vozila, uključujući osam Bredlija;
▪Na južnodonjeckom pravcu gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 165 ljudi, sedam tenkova;
▪Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Oružanih snaga Ukrajine,. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 60 ljudi;
▪Ukrajinski gubici na zaparoškom i hersonskom pravcu iznosili su 130 ljudi;
▪Na aerodromu Mirgorod uništen je avion Su-27.
12:12 02.11.2023
Ukrajinske snage izvele su napad dronovima-kamikazama na centar Energodara, pogođena je stambena zgrada, saopštio je Sputnjiku šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov rekao je da su se dogodila dva napada na hotel Zaporoške nuklearke. On je napomenuo da je danas u elektrani obavljena rotacija stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).
10:57 02.11.2023
Ukrajina i SAD prilagođavaju sovjetske PVO sisteme američkim projektilima, saopštio je portparol Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat televiziji "Rada".
„Oni nam isporučuju dodatne sisteme protivvazdušne odbrane: kako savremene tako i sovjetske sisteme koje su naši američki partneri, zajedno sa ukrajinskim stručnjacima, uspeli da prilagode američkim raketama. Američke rakete Sea Sparrow i AIM-9 mogu da se koriste sa sistemima sovjetskog tipa. Recimo, Buk-M1 [protivvazdušni raketni sistem] će moći da ispaljuje američke rakete“.
10:18 02.11.2023
Ukrajina je odavno morala da shvati da je apsurdno čak i govoriti o mogućnosti njene pobede na bojnom polju, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
"Kijevski režim je odavno morao da shvati da su čak i priče o nekim izgledima za pobedu kijevskog režima na bojnom polju - apsurdne. Što pre kijevski režim to shvati, pre će se otvoriti neki perspektive", primetio je predstavnik Kremlja.
08:31 02.11.2023
07:26 02.11.2023
Oko 160 ciljeva ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu bile su mete ruske vojske, rekao je za Sputnjik portparol ruske grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.
Avioni grupe izveli su napad na dva komandna centra Oružanih snaga Ukrajine, dodao je on.
Pored toga, na meti artiljerije i avijacije našla se i 67. mehanizovana brigada.
07:12 02.11.2023
Sada je „odličan trenutak“ za početak pregovora između Ukrajine i Rusije, jer nema razloga za nastavak sukoba, saopštio je senator Tomi Tubervil (republikanac iz Alabame) u intervjuu za Foks Biznis.
"Sada je odlično vreme da se započnu pregovori u Ukrajini i u Moskvi da se sve ovo zaustavi, jer je tamo sada pat pozicija“, rekao je Tabervil.
„Moramo da rešimo konflikt. To skupo košta američke poreske obveznike, a i košta živote u Ukrajini i Rusiji. Nema razloga da se to nastavi“, rekao je on.
Kako je ranije isticala zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Moskva je uvek bila i ostaje otvorena za diplomatsko rešenje krize i spremna je da odgovori na zaista ozbiljne predloge, dok je kijevski režim prekinuo i zabranio pregovore sa Rusijom.
07:08 02.11.2023
Ruski sistemi PVO oborili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, dok su pet presreli iznad teritorije Republike Krim, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Ujutro 2. novembra sprečili smo pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa šest bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Sistemi PVO uništili su jednu ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Crnog mora, a pet presreli iznad teritorije Republike Krim“, navodi se u tekstu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala