- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Srbija spremna za zimu, rezerve gasa na nivou oko 700 miliona metara kubnih

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaKompresorska stanica gasovoda
Kompresorska stanica gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

„Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone“, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope.

Gasovod Srbija-Bugarska gotov polovinom novembra

Ministarka je takođe izjavila da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija - Bugarska.
„Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fizički završena izgradnja“, rekla je Đedović Handanović, a preneo Tanjug.
U pregovorima smo sa azerbejdžanskom stranom i radimo na tome da potpišemo komercijalni ugovor do kraja novembra između JP Srbijagas i azerbejdžanskog snabdevača, dodala je ona.

Naftovod Srbija-Mađarska biće gotov do 2028. godine

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je i da će naftovod Srbija - Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.
„Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija-Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte“, rekla je ministarka.
Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skladištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavezne rezerve u skladu sa evropskom regulativom, rekla je Đedović Handanović.
Ona je rekla da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom.
Đedović Handanović je, govoreći o gasu, rekla da država planira do 2028. godine da izgradi i gasovode sa Severenom Makedonijom i Rumunijom.
Kako smanjiti ceh za utrošene energente pogledajte u emisiji „Energija Sputnjika“:
Strujomer - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
EKONOMIJA
Od sutra struja skuplja za osam odsto, a gas za 10 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala