- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sonda Lusi posetila svoj prvi asteroid /foto/

© AP PhotoSonda Lusi prilazi asteroidu /video animacija/ NASA
Sonda Lusi prilazi asteroidu /video animacija/ NASA - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Sonda Lusi, koju je razvila američka svemirska agencija NASA, u sredu je posetila svoj prvi asteroid.
Letelica je prošla pored asteroida Dinkineš, na udaljenosti od oko 400 kilometara, i uspešno „preživela“ taj manevar, saopštili su iz NASA. Sada će joj biti potrebno oko nedelju dana da sve zabeležene podatke pošalje na Zemlju.
„Tim se raduje zboh toga kako je letelica radila tokom svog prvog testa susreta s brzim asteroidom“, saopštila je američka agencija.
Dinkineš, asteroid s prečnikom manjim od kilometra, prvi je od deset letećih tela koje će sonda istražiti. Let Lusi u njegovoj blizini prvenstveno je bio ispit funkcionisanja naučnih instrumenata, dok su glavni cilj sonde Jupiterovi asteroidi.
Lusi je lansirana 2021. s kosmodroma Kejp Kanavreal na američkoj Floridi. Duga je oko 14 metara, a napaja se pogonskim gorivom i baterijama koje se pune preko solarnih ćelija.
Cilj je da proleti blizu sedam Jupiterovih „Trojanaca“, nazvanih po protagonistima Homerovog epa "Ilijada".
Trojanci su asteroidi koji kruže oko Zemlje u istoj orbiti kao i najveća planeta, deo ispred, a jedan deo iza njega. Smatraju se "fosilima" iz doba formiranja planeta, zbog čega se NASA nada da će misija dati nove poglede na oblikovanje našeg Sunčevog sistema.
Misija bi trebalo da traje 12 godina, a Lusi će preći ukupno 6,5 milijardi kilometara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala