- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu

© Sputnik / Lola ĐorđevićNa jednom mestu objedinjena su dela naših umetnika koja su retko ili nikad izlagana, što svim ljubiteljima slikarstva i poznavaocima daje dodatan motiv da posete izložbu
Na jednom mestu objedinjena su dela naših umetnika koja su retko ili nikad izlagana, što svim ljubiteljima slikarstva i poznavaocima daje dodatan motiv da posete izložbu - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Slika jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“ nalazi se na aukciji u Londonu, a na prodaju je ponudila vodeća aukcijska kuća „Sotbi“ sa procenjenom početnom vrednošću od 70.000 do 100.000 funti.
Na sajtu aukcijske kuće iz Londona navedeno je da je reč o ulju na platnu dimenzija sa ramom 68 sa 60,5 centimetara, bez rama 41 sa 32,5 centimetara, čiji je autor Paul Joanowitch.
U opisu slike stoji da su bašibozuci bili pripadnici nereguralne osmanske vojske. Zbog širokog prostranstva koje su kontrolisali, Osmanlije su se oslanjale na neregularnu vojsku.
Vlada ih je naoružavala i kontrolisala, ali nisu primali platu i nisu nosili uniforme ili karakteristične oznake, već su nosili prepoznatljivu lokalnu nošnju.
Pošto nisu bili formalno obučeni, nisu mogli da služe u velikim vojnim operacijama, ali su bili korisni za druge zadatke kao što su izviđanje i stražarenje.
Inače, slika Paje Jovanovića „Dva bašibozuka pred kapijom“ prodata je u aukcijskoj kući „Sotbi“ u aprilu 2018. godine za 465.000 funti, to jest više od pola miliona evra, mada je bila procenjena na tri puta nižu sumu i tako je oborila rekord kao najskuplja slika Paje Jovanovića.
Do tada najveću tržišnu vrednost dostigla je njegova slika „Ukrotitelj zmija“, koja je 1999. godine na aukciji kod Kristija u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra, preneo je Tanjug.
Stražar - Paja Jovanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Tako je suđeno: Čuvena slika Paje Jovanovića, nacionalno blago Srbije - vraća se kući
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala