- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: SAD nisu spremne za ozbiljan razgovor sa Rusijom o Ukrajini i Bliskom istoku

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Američka politika prema Ukrajini doživela je propast, nema nikakve kontraofanzive, izjavio je za „Prvi kanal“ ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.
„Američka politika prema Ukrajini je propala. Nema nikakve kontraofanzive. Šta se dešava danas? Amerikanci povećavaju isporuke oružja, naše oružane snage rade sjajan posao na paljenju i uništavanju svog tog oružja“, rekao je diplomata.
Antonov je naglasio da zbog ovih američkih dejstava „veliki broj Ukrajinaca gine“, ali da ni Amerikance ni predsednika Ukrajine ne zanimaju obični ljudi.
Prema njegovim rečima, Vašington i dalje smatra da se nalazi „na ostrvu slobode i prosperiteta, koje će im omogućiti da sami rešavaju sve probleme. Neće uspeti“, naglasio je diplomata.
Antonov je dodao i da Vašington nije spreman za ozbiljan razgovor sa Moskvom ni o ukrajinskom pitanju ni o palestinsko-izraelskom sukobu.
Kako je naveo, mešanje SAD u ruske unutrašnje poslove povećaće se kako se budu približavali predsednički izbori u Rusiji.
Takođe je istakao da Rusija ocenjuje nuklearne kapacitete SAD u celini i tražiće kompenzacioni potencijal protiv celokupne količine američkih nuklearnih snaga.
Sjedinjene Američke Države kršile su Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START) i Vašington mora da poštuje njegove odredbe ako želi da ga zadrži na snazi, ocenio je on.

„Već danas je svima jasno da su Amerikanci prekršili Ugovor koristeći usmenu ekvilibristiku kako bi opravdali modernizovanje teških bombardera i lansera za rakete ‘trajdent 2’. Ako je to toliko neophodno, ako je Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju toliko važan, neka ga jednostavno sprovode“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, danas nema osnova za razgovor između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o strateškoj stabilnosti.
Govoreći o uslovima za početak pregovora između Rusije i SAD Antonov je ukazao da „Amerikanci moraju da pokažu iskrenost u svojim namerama, spremnost da vode računa o nacionalnim interesima i pokažu predvidljivost svoje spoljne politike“.
„A najvažnije je, i ovde ću staviti znak uzvika, da promene svoju politiku prema Rusiji“, zaključio je diplomata.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte kakvu viziju o novom svetskom poretku ima Vladimir Putin, a kakvu Džozef Bajden:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala