- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija pokreće važnu temu: Vreme je da svet prizna da su nacisti počinili genocid nad narodima SSSR

© Sputnik / Boris KudoяrovBlokada Lenjingrada
Blokada Lenjingrada - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Vreme je da Rusija na svetskoj sceni pokrene pitanje priznavanja činjenice da su nacisti za vreme Drugog svetskog rata počinili genocid nad narodima SSSR, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Aleksandar Venediktov za Sputnjik.
Venediktov se osvrnuo na izjavu portparolke Bele kuće Karin Žan-Pjer koja je 9. maja izjavila da je Drugi svetski rat završen navodno pobedom SAD. Po njegovim rečima, to je „otvoreni šamar“ ne samo za 27 miliona poginulih sovjetskih građana, nego i svima onima koji su se borili u antihitlerovskoj koaliciji.

„U tom kontekstu umesno je da se postavi pitanje: zašto niko ne govori o genocidu nad sovjetskim narodom koji je bio među prvim ciljevima Hitlera i njegovih poslušnika? Smatram da već sada treba da počnemo da radimo na tome, oslanjajući se na nepobitne istorijske činjenice“, rekao je ruski zvaničnik.

Podsećamo, prema procenama istoričara, tokom Drugog svetskog rata više od 13,5 miliona civila SSSR (od skoro 27 miliona ukupno poginulih sovjetskih građana) bilo je ili namerno ubijeno (7,4 miliona ljudi) ili je umrlo usled surovih uslova okupacionog režima – gladi, zaraznih bolesti, nedostatka medicinske pomoći i slično (4,1 milion) ili su stradali na prinudnom radu u Nemačkoj (2,1 miliona).
U skoro 20 ruskih regiona sudovi su zločine nacista tokom Drugog svetskog rata na okupiranim teritorijama proglasili za genocid.
„Prvi dan rata“. Fotograf Evgenij Haldej  - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2023
RUSIJA
Nacistički „plan smrti izgladnjivanjem“ građana SSSR prvi put objavljen u celosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala