- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Ruske kompanije ozbiljno zainteresovane za rad u Africi

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografija Predsednici Rusije i Ekvatorijalne Gvineje, Vladimir Putin i Teodoro Obijang Ngema Mbasogo
 Predsednici Rusije i Ekvatorijalne Gvineje, Vladimir Putin i Teodoro Obijang Ngema Mbasogo - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Interes ruskih kompanija za rad u Africi, uključujući i Ekvatorijalnu Gvineju, je ozbiljan, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa predsednikom Republike Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Obijangom Nguemom Mbasogom.
„Što se tiče vaše zemlje… imamo na čemu da radimo. Pre svega, naravno, treba da se fokusiramo na razvoj trgovinskih i ekonomskih veza. Interes ruskih kompanija za rad u Africi uopšte i u vašoj zemlji je ozbiljan, a potencijalne investicione mogućnosti su velike“, rekao je Putin.
On je primetio da su mogućnosti ove zemlje u razvoju takvih odnosa dobri, postoji potencijal, pre svega, vezan za rudarstvo.
Putin je dodao da se odnosi Rusije sa Afrikom razvijaju veoma efikasno, o čemu svedoče i rezultati Samita Rusija-Afrika ovog leta u Sankt Peterburgu.
Ruski lider je dodao i da je sa kolegom razgovarao o pitanjima bezbednosti i odnosa sa zemljama regiona.
„Dogovorili smo se šta ćemo i kako dalje raditi u tom pravcu“, rekao je on.
Sa svoje strane, Mbasogo je izjavio da Ekvatorijalna Gvineja čeka ruske biznismene.
"Kada Rusija obeća da će poslati svoje biznismene da pomognu Africi da se razvije, možemo samo da kažemo: neka dođu. Ekvatorijalna Gvineja sa zadovoljstvom prihvata ovu ponudu“, istakao je on.
Predsednik Ekvatorijalne Gvineje dodao je da smatra da je važno rešenje Moskve da ponovo otvori svoju ambasadu u toj zemlji.
Nguema Mbasogo rekao je da je predsedniku Rusije predložio da Ekvatorijalna Gvineja bude platforma za naredni Samit Rusija-Afrika.
„Zamolio sam svog prijatelja, predsednika Vladimira Putina, da Ekvatorijalnoj Gvineji pruži priliku da bude domaćin sledećeg Samita Rusija-Afrika, ako može da se održi na afričkom kontinentu“, rekao je Mbasogo.
On je naglasio da se u toj zemlji održavaju različite konferencije i da postoji infrastruktura za održavanje foruma.
Predsednik Ekvatorijalne Gvineje učestvovao je krajem jula na Samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu. On ima najduži staž na funkciji predsednika na svetu i nalazi se na čelu Ekvatorijalne Gvineje od 1979. godine.
U novom izdanju emisije „Moj pogled na Rusiju“ pogledajte kakvu viziju o novom svetskom poretku ima Vladimir Putin, a kakvu Džozef Bajden:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala