- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poslednja linija odbrane: Kad zapadna duboka država nema rešenje ona izazove rat /video/

© AP Photo / Francisco SecoPojas Gaze
Pojas Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Zapadna duboka država želi proširenje sukoba na Bliskom istoku jer je to poslednja linija odbrane globalističkoj eliti ustanovljenoj na krilima unipolarnog sveta koja sluša komande iz Vašingtona ili Davosa. Njihova izlazna strategija je da kad nema drugog rešenja izazovu rat – to je izgovor i za militarizaciju Evrope kao što je to bila i Ukrajina.
Situaciju u Gazi i rat Izraela i palestinskog Hamasa ovako ocenjuje politikolog Aleksandar Pavić, koji upozorava da nema volje da se sukob zaustavi, a da postoje snage u Vašingtonu, krugovi koji su isprovocirali i sukob u Ukrajini koji sada žele eskalaciju i na Bliskom istoku.
On smatra da nije moguće da zapadne i izraelske službe nisu znale šta se dešava na najnadziranijem mestu na svetu, Pojasu Gaze, a to je da će Hamas da napadne Izrael.
“Važno je utvrditi i to jer ako je nešto što pušteno da se desi, neka vrsta lažne zastave, znači da se hteo konflikt. Sad ispada da Amerikanci imaju radarskku bazu 20 kilometara od Gaze i da ulažu milione u njeno unapređenje. Vidimo I kako su tamo skoro preko noći stvorila američka armada i marinci”, skreće pažnju Pavić.

Snage na Zapadu pokušavaju da prošire sukob

On veruje da te snage na Zapadu sukob pokušavaju da prošire pokušavajući da u njega uvuku Iran:
“Čini se da je ovo namerno urađeno i da je krajnji cilj Iran, da se suzbije dok se još može i da se ako treba i uvuče u rat da bi se imao izgovor da se napadne Iran. I naravno, otvaranje još jednog fronta, s obzirom da onaj u Ukrajini nije išao kako su oni želeli.”
Iran je, ističe Pavić, uzdržan upravo zbog toga što je procenio da žele da ga uvuku u sukob, ali postoje crvene linije:
“Izrael i Amerika će uraditi sve da testiraju te crvene linije upravo da bi isprovocirali sukob širih razmera. Sad je samo pitanje koliko si spreman da ideš u tom nuklearnom pokeru, koliko si spreman da blefiraš, kolko si spreman čak i da uputiš nuklearni hitac upozorenja. Jer ono što drži Izrael, osim američke vojne moći, jeste to što je Izrael nuklearna država iako to ne priznaju.”

Za Palestince spremaju scenario kao za Srbe

Penzionisani general Mitar Kovač alarmantne događaje na Bliskom istoku vidi kao želju da se za početak cela teritorija Gaze stavi pod potpunu kontrolu Izraela i da se čak dobar deo palestinskog stanovništva potisne sa te teritorije.
“Verujem da im je scenario da ako ovo vojnički reše i poraze Hamas da onda Zapadna obala im bila teritorija za narednu fazu gde bi i nju iskontrolisali i definitivno imali zatvorenu granicu u smislu kontrole gde bi Palestinci izgubili i lokalnu autonomiju i uopšte mogućnost osnivanja neke države. Mislim da je na sceni igra da se poništi bilo kakva osnova državnosti Palestinaca na tom prostoru koji je istorijski zajednički dele”, kaže Kovač.
Namera je Zapada i Amerike, upozorava general Kovač, da ostvare hegemoniju Izraela na svim palestinskim teritorijama, a da se prava Palestinaca postepeno pretvore u građanska kako se radi i u nekim drugim regionima sveta.
“Tako i prava Srba na KiM žele da svedu na nivo građanskih prava, kao što žele to da urade i u Dejtonskoj BiH gde bi da obesmisle postojanje entiteta. Verujem da neće ostvariti tu svoju nameru na prostoru Izraela i Palestine i da će se ići na rešenje koje je bio precizirano za šta se zalaže većina zemalja u svetu a to je pravo postojanja i jedne i druge države, i Izraela i Palestine na izvornim teritorijama kako je definisano odlukom Saveta bezbednosti UN iz 1967. godine.

Tri tačke multipolarnog poretka

Po mišljenju Kovača, u globalnom sukobu koji je na sceni i previranja na Bliskom istoku su deo procesa “stišavanja tla” odnosno otvaranja konflikata u raznim delovima sveta gde postoje različiti interesi starih velikih sila i novih u nastajanju, a dobro je da je u većina čovečanstva na strani tog novog multipolarnog poretka i na strani suverenističkih država.
Globalno gledano, ovo će propasti kao i namera Amerike da sačuva pozicije na Bliskom istoku i ostane jedina sila, jer posle ukrajinske krize ovo je druga tačka na kojoj se verifikuje multipolarni svetski poredak a treći će biti Daleki istok, uveren je Kovač.
Na pitanje kako vidi dalje scenarije za Gazu i da li je, imajući u vidu izraelsku kopnenu operaciju, na delu onaj najgori, general kaže da se zasad Izrael rukovodi time da niko iz regiona zbog Amerike neće smeti da se uplete u ovaj sukob.
“Ali to je njihova procena. Niko to ne može garantovati da li će se, i pod kojim uslovima Hezbolah i pored starih čarki na granici uključiti se u ovaj sukob ako odmakne teror u Gazi. Niti da li će iza njih stati Iran ili eventualno Turska”, primećuje Kovač uz podsećanje da je turski predsednik Redžet Tajip Erdogan upitao Zapad da li želi da stvori atmosferu još jednog Krstaškog rata i sukoba krsta i polumeseca.
Erdogan, smatra Aleksandar Pavić, zna šta priča jer on vidi i zna šta se sprema:
“Još devedesetih godina kad je prvi put počelo da se razmišlja šta znači najava novog svetskog poretka znalo se da ako ćete da pravite novi svetski poredak prvo morate da pravite veliki svetski nered iz kog će da se napravi poredak u smislu da će ljudi moliti za bilo kakav red, za neku svetsku vladu koja će da obezbedi neki mir. Tu su se spojile u savršenu oluju sekularne ambicije o svetskoj vladi sa mesijanskim ambicijama“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala