- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Neuspeo udar američkih kolonizatora: Srpska prebačena na – Srbiju

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆZastava Srbije
Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Bez obzira što su Amerikanci pod plaštom sankcija Dodiku srušili sajtove institucija Republike Srpske, proradio je novi domen, svi podaci su sačuvani a Vlada normalno funkcioniše. Pokazalo se da je Srpska još jednom odolela pritiscima kolonizatora, smatra dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci Predrag Ćeranić.
Nekoliko dana nakon što su blokirane i izgubljene u internet prostoru veb-stranice Vlade Republike Srpske dostupne su na domenu Republike Srbije.
Osim Vlade Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, danima nije bila dostupna ni veb-stranica Inspektorata Vlade, ali se od 1. novembra stranici može pristupiti na domenu „rs“.

Sankcije Dodiku – gašenje interneta institucijama Srpske

Stranica predsjednikrs.net takođe nije bila dostupna nekoliko dana, da bi se pojavila na domenu predsjednik.rs.
Na sajt Vlade Republike Srpske nije moglo da se uđe od polovine prošle sedmice, a premijer Radovan Višković je rekao ranije da su sajt „isključili Amerikanci iako je sve uplaćeno do februara 2025. godine“.
„Brutalno smo isključeni zbog sankcija koje su SAD uvele predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku“, rekao je Višković.
Reč je o još jednom vidu pritiska na institucije Republike Srpske kako bi se na narednim izborima izvršila promena vlasti, kaže za Sputnjik dekan Fakulteta za bezbednost u Banjaluci Predrag Ćeranić.
„Kad su oni prema svom predsedniku preduzeli meru gašenja naloga na Tviteru, čemu mi onda da se nadamo? Sve u svemu, trebalo bi nalaziti alternative i u pogledu sajber-bezbednosti, jer kao što vidimo niko nije siguran i ništa nije sigurno od onoga što zavisi od američke tehničke podrške. Ali, alternativa postoji i podaci su sačuvani“.

Kultura otkazivanja u sajber-prostoru

Prema rečima stručnjaka za sajber-bezbednost Nenada Putnika, profesora na Fakultetu za bezbednost u Beogradu sankcije kao vid političkog pritiska nisu ništa novo, ali je u ovom slučaju novost to što se pritisak sprovodi u sajber-prostoru i da on svedoči o tome kolika je moć Amerikanaca da kontrolišu internet.
Reč je o vidu političkog pritiska i pokazivanja političke moći što je potpuno u skladu sa aktuelnom kulturom otkazivanja koja podrazumeva izopštavanje iz javnog i medijskog prostora onih koji su nepodobni u političkom smislu.
„Takav potez sigurno ima značajne političke posledice i političku težinu, svakako predstavlja jedan vid pritiska na rukovodstvo Republike Srpske i može potencijalno dovesti do unutrašnjih antagonizama unutar RS. Dakle, može uticati na političke odnose unutar tog entiteta tako da taj potez svakako ne bi trebalo shvatiti olako, a na rukovodstvu Republike Srpske je da odluči kako će taj problem rešiti“, ističe Putnik.

Iznuđeno rešenje

Prema njegovim rečima, prebacivanje servera na domen „rs“ iznuđeno je rešenje i kao takvo nije najbolje jer, na neki način, svedoči o nedostatku suvereniteta Republike Srpske. Republika Srpska ostaje bez kontrole nad svojim segmentom sajber-prostora, što nam pokazuje da je to iznuđeno rešenje i da je kao takvo, možda i jedino moguće.
„A svakako je bolje da te informacije budu dostupne čak i sa ekstenzijom 'rs' nego da ih nema uopšte“, zaključio je Putnik.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
REGION
Dodik: Hoćemo jedinstvenu državu Srpske, Srbije sa KiM i Crne Gore ako oni pristanu – u ovom veku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala