- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Neočekivana anomalija iznad Pacifika zaustavila američku interkontinentalnu raketu

© AP Photo / U.S. Air Force via APAmerička interkontinentalna balistička raketa Minutmen III tokom operativnog testa u vazdušnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji.
Američka interkontinentalna balistička raketa Minutmen III tokom operativnog testa u vazdušnoj bazi Vandenberg u Kaliforniji. - Sputnik Srbija, 1920, 02.11.2023
Pratite nas
Rutinsko testiranje projektila američkog ratnog vazduhoplovstva, nije prošlo onako kako su to Amerikanci planirali.
Nedavno testiranje američke interkontinentalne balističke rakete nije prošlo onako kako je zamislilo vazduhoplovstvo SAD. Nenaoružana interkontinentalna balistička raketa LGM-30G Minuteman III doživela je neodređenu „anomaliju“ tokom rutinskog lansiranja iznad Tihog okeana, zbog čega je testiranje „bezbedno prekinuto“, saopšteno je iz baze američkih strateških snaga „Vanderberg“.
Test, koji je sproveden 1. novembra oko 00.06 ujutro po pacifičkom standardnom vremenu, posmatrali su izaslanici Južne Koreje kao deo bilateralnog sporazuma o strateškoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Projektil je lansiran iz baze „Vandenberg“.
Globalna komandaameričkog ratnog vazduhoplovstva (AFGSC) definisala je „anomaliju“ kao „neočekivani događaj tokom testa“, zahtevajući „pažljivu analizu kako bi se utvrdio njen uzrok“.
Ovakvi testovi smatraju se rutinskim i njihov cilj je da se proceni pouzdanost Minuteman strateških projektila, koji predstavljaju jednu od ključnih američkih nuklearnih komponenti.
Dok tačan uzrok prekida testa ostaje nejasan, zemaljski posmatrači uhvatili su neobično odstupanje putanje nakon lansiranja projektila, piše „Vor zoun“.
AFGSC trenutno formira grupu za analizu lansiranja, koja će istražiti incident, a u nju će biti uključeni i predstavnici raznih organizacija.
Uprkos neuspehu testa, američko ratno vazduhoplovstvo tvrdi da je prikupilo vredne podatke.
Ovo nije prvi put da se test rakete Minuteman III. Tako je 2021. godine još jedan test prekinut na terenu, bez navođenja posebnih razloga. Slični incidenti događali su se 2018. godine, ali i pre toga.
Testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Amerikanci testirali interkontinentalnu balističku raketu „Minitmen III“ /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala