- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Visoki zvaničnik UN dao ostavku zbog pristupa ove organizacije izraelsko-palestinskom sukobu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaZastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku
Zastava UN ispred sedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Direktor njujorške kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava Kreg Mohiber podneo je ostavku zbog pristupa Ujedinjenih nacija palestinsko-izraelskom sukobu, navodi se u njegovom pismu.
Sadržaj njegovog pisma, upućenog visokom komesaru UN za ljudska prava Folkeru Tirku, prenosimo u celini.
Poštovani visoki komesaru,
Poslednji put Vam se obraćam kao direktor njujorškog odeljenja Kancelarije visokog komesara za ljudska prava.
Pišem u izuzetno bolnom trenutku za svet, uključujući za mnoge naše kolege. Još jednom se pred našim očima odvija genocid, a organizacija kojoj služimo čini se da je nemoćna da ga zaustavi. Ovo je duboko lično iskustvo za mene kao čoveka koji je proučavao situaciju sa ljudskim pravima u Palestini od 1980-ih, živeo u Pojasu Gaze kao savetnik UN za ljudska prava 1990-ih i radio u nekoliko misija za ljudska prava u toj zemlji pre i posle.
Takođe sam radio unutar ovih zidova kada su Tutsi, bosanski muslimani, Jezidi i Rohindže bili izloženi genocidu. U svakom slučaju, nakon što se prašina slegla od užasa počinjenih nad bespomoćnim civilima, postajalo je bolno jasno da nismo ispunili svoju dužnost da sprečimo masovna zverstva, zaštitimo ugrožene i privedemo odgovorne pravdi. Isto se može reći i za talase ubistava i progona Palestinaca koji su se nizali jedan za drugim tokom postojanja UN.
Gospodine Visoki komesare, mi ponovo ne ispunjavamo svoju dužnost.
Kao pravnik za ljudska prava sa više od trideset godina iskustva u ovoj oblasti, dobro znam da se značenje pojma „genocid“ često zloupotrebljava u političke svrhe. Ali današnje masovno istrebljenje palestinskog naroda, čiji su koreni u etnonacionalističkoj ideologiji naseljeničkog kolonijalizma, predstavlja nastavak decenijskog sistematskog progona i čistki zasnovanih isključivo na pripadnosti Arapima, zajedno sa jasnim izjavama o namerama izraelskog državnog i vojnog rukovodstva, ne ostavlja prostora za raspravu ili sumnju. U Pojasu Gaze se civilni domovi, škole, crkve, džamije i medicinske ustanove gađaju bez razloga, a hiljade civila ubijaju. Na Zapadnoj obali, uključujući i okupirani Jerusalim, stanovi se oduzimaju i dodeljuju isključivo po rasnoj osnovi, a brutalne pogrome naseljenika prate dejstvima izraelske vojske. Svuda vlada aparthejd.
To je knjiški slučaj genocida. Evropski etnonacionalistički projekat naseljeničkog kolonijalizma u Palestini ušao je u završnu fazu i ide ka ubrzanom uništenju poslednjih ostataka života iskonskih Palestinaca na teritoriji Palestine.
Štaviše, apsolutni saučesnici u tom strašnom napadu su postale vlasti Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i značajnog dela Evrope.
Oni ne samo što odbijaju svoje obaveze iz sporazuma, a koje se odnose na to da osiguraju poštovanje Ženevske konvencije, već na delu aktivno obezbeđuju oružje za napad, pružaju ekonomsku i obaveštajnu podršku i političko-diplomatsko pokriće za zločine Izraela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala