- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Ruševine u Gazi posle izraelskog bombardovanja - Sputnik Srbija

UŽIVO Granatiran okrug bolnice u Gazi, Huti tvrde da su ispalili novu seriju dronova na Izrael

Pratite nas
Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u26. dan. Izraelska vojska saopštila je da je do sada gađala 11.000 meta u Pojasu Gaze, dok je pomoćnik ministra odbrane SAD Kristofer Majer izjavio da su američki komandosi na terenu u Izraelu i da pomažu lociranje više od 200 talaca koje su kidnapovali pripadnici Hamasa tokom napada na Izrael 7. oktobra.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:56 01.11.2023
IDF: Kopnene snage probile prve linije odbrane Hamasa na severu Pojasa Gaze
Izraelske kopnene snage probile su prve linije odbrane Hamasa u severnom Pojasu Gaze, rekao je večeras portparol Izraelskih oružanih snaga Danijel Hagari. „Planiranjem, preciznim obaveštajnim podacima i zajedničkim napadima sa kopna, vazduha i mora, naše snage su probile prve linije odbrane Hamasa na severu pojasa Gaze“, rekao je Hagari.
Dodao je da „kopena operacija napreduje kako je planirano“.
Ranije danas komandant 162. divizije IDF brigadni general Icik Koen izjavio je da se izraelske snage nalaze duboko u Gazi, "na kapijama grada Gaze".
22:50 01.11.2023
Jemenski Huti tvrde da su ispalili novu seriju dronova na Izrael
Jemenski Huti tvrde da su danas ispalili novu veliku seriju dronova na Izrael, nakon što je ta grupa u utorak saopštila da stoji iza tri odvojena napada od početka sukoba između Izraela i Hamasa. Portparol jemenskih pobunjenika Huta Jahja Sari rekao je da su bespilotne letelice „dostigle svoje ciljeve“, ne navodeći konkretne detalje.
On je dodao da će ta proiranska grupa „nastaviti da sprovodi vojne operacije podrške Palestincima dok ne prestane izraelska agresija u Gazi“, prenosi Al Džazira.
Izrael nije komentarisao navode o novom napadu, ali je ranije rekao da su projektili ispaljeni iz Jemena presretnuti.
22:49 01.11.2023
Izrael granatirao okrug bolnice Al Kuds u Gazi
Izraelska vojska granatirala je neposrednu blizinu bolnice Al Kuds u Gazi, izazvavši haos i paniku među medicinskim radnicima i hiljadama raseljenih Palestinaca koji su se tamo sklonili, saopšteno je danas iz Palestinskog Crvenog polumeseca. ''Bolnica Al Kuds je dobila pretnje od izraelskih snaga da mora odmah da se evakuiše jer će biti bombardovana'', upozorio je ranije Palestinski Crveni polumesec.
22:17 01.11.2023
U ratu Izraela i Hamasa do sada poginulo 33 novinara
Više novinara je poginulo u ratu palestinskog Hamasa i Izraela nego u bilo kojem drugom sukobu od najmanje 1992. godine, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ). Do danas je poginulo 33 novinara, osam je povređeno, a devet se vodi kao nestalo ili oteto, naveo je Komitet.
20:35 01.11.2023
20:32 01.11.2023
U Gazi ubijeno 70 članova agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama
Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je danas da je najmanje 70 njenih članova ubijeno u Pojasu Gaze od početka rata palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.
'70 kolega ubijeno je u Gazi od 7. oktobra'', navodi se u saopštenju agencije. a je da ''nema mesta koje je bezbedno u Pojasu Gaze''. ''Ni sever, ni jug, ni srednje oblasti, nijedno mesto nije bezbedno'',navodi se u saopštenju i dodaje da su neke od njenih kolega ubijeni na dužnosti, a neki u svojim domovima.
20:29 01.11.2023
Šolc Netanijahuu: Ključni zaštita civila u Gazi i humanitarna pomoć
Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas u telefonskom razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu da su zaštita civila u Pojasu Gaze i obezbeđivanje humanitarne pomoći ključni, saopšteno je iz kabineta kancelara.
Kako se navodi, Šolc je ponovio "nepokolebljivu solidarnost Nemačke sa Izraelom“, ali je istakao važnost zaštite civila i humanitarnih zaliha za ljude u Pojasu Gaze. U saopštenju izraelske vlade je navedeno da je Netanijahu Šolcu preneo informacije o trenutnom stanju u ratu protiv Hamasa i zahvalio mu na podršci Izraelu, prenosi Tajms of Izrael. Šolc je posetio Izrael u prvim danima rata i obećao da će stati uz Tel Aviv.
20:27 01.11.2023
Napad Izraela na izbeglički kamp Džebalija u Gazi mogao bi da bude označen kao ratni zločin, saopštila je Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava.
„Uzimajući u obzir broj žrtava među civilima i obim razaranja posle izraelskih vazdušnih udara postoji bojazan da su ti napadi bili disproporcionalni i da se mogu označiti kao ratni zločin“, navodi se u saopštenju.
20:06 01.11.2023
Kiparski brodovi uskoro će moći da plove direktno u Gazu Portparol kiparske vlade Konstatinos Letimbiotis izjavio je da će brodovi te zemlje uskoro moći da plove direktno u Gazu, gde će osoblje UN humanitarnu pomoć dalje distribuirati onima kojima je potrebna. Letimbiotis je rekao da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu ''inicijativu video u pozitivnom svetlu'' tokom telefonskog razgovora sa kiparsim predsednikom Nikosom Hristodulidesom, prenosi Tajms of Izrael.
19:01 01.11.2023
Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen je u razgovoru sa predsednicom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Mirjanom Špoljarić zahtevao da ta organizacija poseti 240 talaca koje je palestinska grupa Hamas zarobila u Gazi, i kritikovao dosadašnje ponašanje te organizacije.
''Crveni krst nema pravo da postoji ako ne uspe da poseti taoce koje je zarobila teroristička grupa Hamas. Zatočeni su deca, žene, kao i oni koji su preživeli holokaust'', rekao je Koen. Istakao je Crveni krst mora da traži da dopre i pruži medicinsku pomoć taocima, prenosi Tajms of Izrael.
18:19 01.11.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je zabrinut zbog intenziviranja sukoba između Izraela i Hamasa.
„Duboko sam uznemiren eskalacijom sukoba između Izraela i Hamasa i drugih palestinskih oružanih grupa u Pojasu Gaze. To uključuje i proširenje kopnenih operacija Izraelskih odbrambenih snaga praćenih intenzivnim vazdušnim napadima, kao i kontinuiranim raketnim napadima Izraela iz Pojasa Gaze“, navodi se u izjavi Gutereša.
Gutereš je, takođe, osudio ubistvo palestinskih civila u napadu na izbeglički kamp Džebalija.
„Generalni sekretar je zgrožen rastućim nivoom nasilja u Gazi, uključujući zbog ubijanja palestinskih civila, među kojima su žene i deca, u izraelskim napadima na stambena područja gusto naseljenog izbegličkog kampa Džabalija juče i danas“, dodao je on.
18:18 01.11.2023
Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan razgovarao je sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kojem je ukazao na rizik od širenja palestinsko-izraelskog sukoba na ceo region Bliskog istoka.
„Sjedinjene Američke Države, kao jedna od strana u vojnim dejstvima protiv Gaze, nisu u poziciji da savetuju druge da budu uzdržani u sukobu. Grupe otpora na Bliskom istoku donose sopstvene odluke i, ako rat protiv bespomoćnog naroda Gaze odmah ne bude zaustavljen, postoji rizik od proširenja razmera rata na Bliskom istoku u svakom trenutku. Odgovornost za njegove posledice snose direktno Sjedinjene Američke Države i Izrael“, navodi se u saopštenju iranskog Ministarstva spoljnih poslova objavljenom na Telegramu.
Abdolahijan se nalazi u zvaničnoj poseti Ankari. Iranski diplomata je tokom dana sa turskim kolegom Hakanom Fidanom razgovarao o situaciji u Palestini, a strane su istakle potrebu da se postigne prekid vatre u Pojasu Gaze i zaustave izraelski napadi na palestinske civile.
17:30 01.11.2023
Izrael je spreman da razmotri humanitarne pauze u okviru borbenih dejstava u Pojasu Gaze, ali ne i prekid vatre, objavio je „Politiko“ pozivajući se na izvor.
„Izraelski predstavnik je izjavio danas da za zemlja želi da razmotri humanitarnu pauzu u trajanju od nekoliko sati. Prekid vatre se, kao i dopre, ne razmatra“, navodi se u članku.
16:58 01.11.2023
16:49 01.11.2023
Izraelske odbrambene snage gađale su mete u južnom Libanu, kao odgovor na vatru koja je otvorena sa teritorije te zemlje.
16:48 01.11.2023
Izrael drugi dan zaredom gađao izbeglički kamp Džabalija
Izrael je ponovo, drugi dan zaredom, gađao izbeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze, objavila je palestinska agencija VAFA navodeći da je u napadu ubijeno i ranjeno desetine civila. Kako se precizira, Izrael je gađao stambenu četvrt u oblasti El Faluga u kampu Džabalija sa nekoliko projektila.
16:45 01.11.2023
Minimum 117 stranaca prešlo je iz Pojasa Gaze preko prelaza „Rafa“ u Egipat, rekli su izvori za Sputnjik.
16:45 01.11.2023
Kako prenose mediji, divizija izraelske vojske došla je pred grad Gaza.
16:13 01.11.2023
15:38 01.11.2023
Zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Martin Grifits rekao je da su izraelski napadi na izbeglički kamp Džebalija u Pojasu Gaze okrutni.
„Iz izveštaja sledi da je na desetine civila ubijeno u Gazi posle nedavnih napada na izbeglički kamp Džebalija. To je samo poslednje zverstvo koje pogodilo stanovništvo Gaze gde su oružana dejstva ušla u još goru fazu sa još gorim humanitarnim posledicama“, navodi se u njegovom saopštenju posle dvodnevne posete Izraelu i palestinskim teritorijama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala