- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

U Novom Pazaru bojkot koka-kole zbog Palestine

© AP Photo / Vahid SalemiKompanija „Koka-kola” tvrdi da za gojaznost nisu kriva gazirana pića, već manjak fizičke aktivnosti
Kompanija „Koka-kola” tvrdi da za gojaznost nisu kriva gazirana pića, već manjak fizičke aktivnosti - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Građani Novog Pazara odlučili su da pruže podršku stanovnicima Palestine bojkotovanjem svih Koka-kolinih proizvoda. Nakon što je grad osvanuo u palestinskim zastavama, nastavljena je akcija podrške stanovnicima Gaze u kafićima. Ugostitelji su jedinstveni u odluci da ne služe američke napitke, a građani ih u tome mahom podržavaju.
Novopazarski „Dunja kafe“ jedan je od mnogih koji su se pridružili akciji bojkotovanja američkih proizvoda, kako bi izrazili solidarnost sa narodom Palestine.
Menadžer kafea Jasmin Menzildžić priča za Sputnjik kako na ideju nisu došli tek tako i protivno željama potrošača, već da su baš kupci oni koji su na neki način inicirali čitavu stvar.
CC0 / Unsplash / Žurka, zabava, proslava, noćni klub, diskoteka, kafić
Žurka, zabava, proslava, noćni klub, diskoteka, kafić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Žurka, zabava, proslava, noćni klub, diskoteka, kafić
Unija ugostitelja Novog Pazara maltene jednoglasno je izglasala ovaj predlog i trajanje bojkota nije vremenski ograničeno. Nije određen nikakav datum „od - do“, već će se ugostitelji rukovoditi osećanjima i stavovima kupaca i stanovnika Novog Pazara.
Generalno, svi su prekinuli prodaju koka-kole i tu odluku su doneli na neodređeno. Nama je ostalo još desetak koka-kola u frižideru, ali ih niko ne naručuje. Poređenja radi, dnevno smo prodavali skoro stotinu flaša. Znači, inicijatori svega toga su sami gosti i potražnja uopšte nije kao što je nekad bila , govori za Menzildžić.

Nije narod kriv

On napominje da je sve što je povezano sa Izraelom i jevrejskim proizvodima izbačeno, a ne samo Koka-kola, ali dodaje da ništa nije strogo zabranjeno, već da je čitava situacija reakcija naroda.
Nije to sad ništa strogo zabranjeno, ali se narod kod nas solidariše sa narodom Palestine. Mi ne možemo da podržavamo vršenje genocida nad bilo kim, ne samo nad Palestincima, u pitanju je celo čovečanstvo. Žene i deca nikom ništa nisu skrivili, bez obzira koje vere ili nacije bili. I mi smo roditelji, ne dao bog da nas tako nešto zadesi, zaključuje Menzildžić.
Skoro devedeset odsto kafića u Novom Pazaru deli ovaj stav i u odsustvu drugog vida pomoći, Menzildžić napominje da je ovo jedini način na koji mogu da pruže podršku žrtvama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala