- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kratko i jasno odbijanje američkog ludila /video/

© AP Photo / Jack DempseySrpski košarkaš Nikola Jokić
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Nikola Jokić, najbolji košarkaš na svetu, još jednom je pokazao koliko ga ne zanimaju cirkuske zanimacije koje su sastavni deo američke igre ispod obruča i kompletne NBA lige, kojom on dominira već tri godine.
Događaj pod nazivom „Noć veštica“ koji promoviše sve protivno normalnosti, ponovo je izazvao pravi haos u NBA ligi, igrači su se „maskirali“ i učestvovali u celom cirkusu, ali to nije želeo da uradi Nikola Jokić.
Kao što mu nisu bile bitne diskusije o tome da li će i ko dobiti MVP priznanje za najboljeg igrača u prethodnim sezonama, tako Jokić pet para nije dao ni za cirkusku avanturu pod nazivom „Noć veštica“.
Umesto razgovora o košarci, on je na konferenciji za medije dobio pitanje s one strane pameti.
„Da li ćeš se maskirati?“
Jokić je reagovao na sebi svojstven način.
„Ne“, uz glasno spuštanje ruke na sto, što je bio još jedan znak koliko ga cela priča ne zanima.
I nije prvi put da je Jokić odbio da diskutuje o temama kojima se bavi američka javnost, već pomenuta diskusija o tome ko treba da dobije MVP nagradu prošle sezone, posle njegove dve uzastopne pobede u toj konkurenciji, dosegla je tolike razmere da je Jokić jasno i glasno digao ruke o svega.
„Moje interesovanje za to? Nula interesovanja“, rekao je Jokić.
Jasno je da je bio srećan zbog svoje dve MVP titule, ali je jasno i da mu je svega otišlo preko glave posle debata u američkoj javnosti o tome zašto on ne treba da bude MVP ove sezone.
Podsetimo, stvari su u tim pričama otišle do nivoa rasizma, raznoraznih teoretisanja i gluposti koje imaju veze sa svim osim sa košarkom. Da, imaju veze sa američkim sistemom vrednovanja gde se lažnom sjaju dodaju još pojedine boje da bi blještavilo bilo još jače i hipnotišuće do tačke trpljenja.
Jokića to ne zanima. Niti će ga zanimati. On je tu da igra košarku najbolje što može, da pobeđuje i gasi zvezde koje je stvorio američki sistem.
Zvezda u tom smislu nije, kao što je ranije konstatovao nekadašnji košarkaš poznat po tome što je izbačen iz lige jer je doneo oružje u svlačionicu i sukobio se sa saigračem – Gilbert Arenas.
„Žao mi je, Jokić se neće pomeriti sa mesta gde je trenutno, neće postati superzvezda. Ne radi ništa što deca žele da vide. Kod igrača se gleda prezentacija ličnosti, Jokić je sjajan, ali nije atraktivan. Može i da osvoji titulu, ali nikoga neće biti briga“, govorio je Arenas tokom prošle sezone.
Da, Jokić je osvojio titulu svojim košarkaškim znanjem i umećem, bez želje da učestvuje u američkom sistemu građenja imidža, prodavanja „magle“, stvaranja popularnosti radi popularnosti, (zlo)upotrebi društvenih mreža, ali i samog sporta u svrhu promovisanja nečega što nema veze sa njim.
Denver - Lejkersi, Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Podkast
I šta kaže Amerika, Jokić nije najbolji? | Sputnjik sport
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala