- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Naučnici otkrili potpuno novo ljudsko čulo dodira

Kosa - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Novo naučno istraživanje došlo je do otkrića da ljudski folikuli dlake poseduju receptore koji su osetljivi na dodir. Ovo otkriće dovodi u pitanje konvencionalno shvatanje i nudi potencijalni put ka boljem razumevanju sposobnosti kože da oseti dodir.
U iznenađujućem otkriću, naučnici sa Imperijal koledža u Londonu otkrili su novi mehanizam za osećanje laganog dodira - kroz naše folikule dlake. Tradicionalno se verovalo da se taktilne senzacije prenose isključivo nervnim završecima na koži i blizu folikula dlake.
Nova revolucionarna studija koristila je sekvenciranje RNK da bi došla do fascinantnog otkrića. Utvrđeno je da ćelije unutar spoljašnjeg omotača korena (ORS) folikula dlake imaju veću koncentraciju receptora dodira u poređenju sa njihovim kopijama u koži. Rad je objavljen u časopisu „Sajens advansis“.

Zapanjujući rezultati

Da bi dalje istražili ovaj fenomen, naučnici su kultivisali laboratorijske kulture ćelija folikula ljudske kose pored senzornih nerava. Ishod je bio zapanjujući, jer je mehanička stimulacija ćelija folikula dlake aktivirala susedne senzorne nerve, jasno pokazujući registraciju dodira.
Štaviše, eksperimenti su otkrili da ORS ćelije oslobađaju neurotransmitere serotonin i histamin kroz sitne vezikule, koji služe kao signali susednim ćelijama.
Parasto Hašemi, neuroinženjer sa Imperijal koledža u Londonu, oduševljen je novim otkrićem.
„To je uzbudljivo otkriće jer otvara još mnogo pitanja u vezi sa ovim ćelijama: Zašto one igraju ovu ulogu i šta još možemo da naučimo od njih o tome kako naša koža oseća dodir?“, objašnjava Hašemi.

Složena biološka veza

Mehanoreceptori, ili nervne ćelije koje osećaju dodir, su od vitalnog značaja za našu sposobnost da percipiramo senzacije u rasponu od blagog povetarca do snažnog pritiska. U ovoj studiji, otkriveno je da ćelije folikula dlake specifično komuniciraju sa mehanoreceptorima niskog praga (LTMR), koji su osetljivi na nežan dodir.
Iako je važnost dlaka na telu u percepciji dodira već prepoznata, nova istraživanja otkrivaju složeniju biološku vezu između ORS ćelija i LTMR, ostavljajući važno pitanje „zašto se to dešava?“ bez odgovora.
„Ovo je iznenađujuće otkriće jer još uvek ne znamo zašto ćelije folikula dlake imaju ovu ulogu u procesuiranju laganog dodira“, objašnjava Kler Higins, bioinženjer na Imperijal koledžu u Londonu.

Jedinstvena funkcija ORS ćelija

S obzirom na to da folikul dlake sadrži brojne senzorne nervne završetke, naučnici sada žele da istraže da li on aktivira određene tipove senzornih nerava za još uvek nepoznat, ali neobičan mehanizam.
Štaviše, studija je ponovila eksperimente koristeći ćelije kože umesto ćelija folikula dlake. U ovom slučaju se oslobađa histamin, ali serotonin se oslobađa samo u zanemarljivim količinama. Ovo sugeriše nešto jedinstveno u funkciji ORS ćelija, preneo je „Sajens alert“.
Jedinstveni aspekt funkcije ORS ćelija je posebno intrigantan jer histamin igra ključnu ulogu u raznim inflamatornim stanjima kože, uključujući ekcem. Shodno tome, novootkriveno razumevanje načina na koji folikuli dlake otkrivaju dodir može obećati poboljšanje tretmana i preventivnih mera za poremećaje kože.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala