- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov sa ambasadorima Lige arapskih država: Moskva za prekid vatre u Pojasu Gaze

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
Pratite nas
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se sa ambasadorima arapskih država i predstavnikom Lige arapskih država i tom prilikom poručio da se Moskva zalaže za prekid vatre u Pojasu Gaze, osiguravanje bezbednosti civila i oslobađanja talaca.
„Lavrov je potvrdio principijelni stav Rusije u korist što skorijeg prekida vatre, osiguravanja bezbednosti civila, poštovanja normi međunarodnog prava, otvaranja humanitarnih koridora, organizovanja evakuacije iz Pojasa Gaze i oslobađanja talaca. Ministar je informisao ambasadore o koracima koje preduzima naša zemlja u Savetu bezbednosti UN u cilju obustavljanja krvoprolića i prebacivanja pitanja na polje diplomatskih napora“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Na sastanku je konstatovano da je rešavanje ovog pitanja moguće samo uz poštovanje principa „dve države“, odnosno formiranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. Godine sa prestonicom u istočnom Jerusalimu koja bi funkcionisala u miru i bezbednosti sa Izraelom.
Šefovi diplomatskih misija arapskih država i predstavnici Lige arapskih država su istakli značaj napora Rusije u cilju deeskalacije situacije i pružanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.
„Visoko su ocenjeni i napori predsednika Egipta Abdela Fatiha el Sisija kako bi se stanovništvu Gaze pružila humanitarna pomoć, kao i zbog organizacija samita u Kairu 21. oktobra“, navodi se u saopštenju.
Dыm podnimaetsя iz-pod oblomkov zdaniя, uničtožennogo v rezulьtate izrailьskogo aviaudara v gorode Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2023
RUSIJA
„Koren zla“: Zaharova otkriva uzrok tragičnih događaja u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala