- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Srpske uputila izveštaj SB UN: Istaknuta važnost okončanja uloge stranog diktatora Šmita

© Sputnik / Lola ĐorđevićKristijan Šmit
Kristijan Šmit - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Vlada Republike Srpske je u svom najnovijem izveštaju upućenom Savetu bezbednosti UN naglasila važnost okončanja nelegalne i destabilizujuće uloge Kristijana Šmita kao neizabranog stranog diktatora BiH.
Izveštaj je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i zemljama članicama Saveta bezbednosti, uputio predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.
Trideseti izveštaj Republike Srpske Savetu bezbednosti UN odnosi se na period maj-oktobar 2023. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izveštajima, Vlada izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.
U prvom delu dokumenta naglašava se da je verno sprovođenje strukture i mehanizama podele vlasti zagarantovanih Ustavom BiH /Aneks četiri Dejtonskog sporazuma/ neophodno da bi se tri nekada zaraćena naroda u BiH osećala sigurno i bezbedno i ukidanje tih zaštitnih mera jednostavno je nezamislivo za Srbe i Hrvate u BiH.
„Republika Srpska još jednom potvrđuje svoju opredeljenost za Dejtonski sporazum, koja podrazumeva i posvećenost miru i punom poštovanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka BiH. U skladu sa tom opredeljenošću, Republika Srpska se protivi – i nastaviće da se odupire - degradaciji Ustava BiH, koji je samo srce Dejtonskog sporazuma“, navedeno je u izveštaju.
U drugom delu, u kome se govori o naporima BiH da postane članica EU, ističe se da Republika Srpska nastavlja da podržava nastojanja BiH da postane članica EU i sprovede reforme neophodne da se to postigne, u skladu sa podelom nadležnosti iz Ustava BiH.
„Jedan korak koji je neosporno neophodan da bi BiH postala članica EU je zatvaranje OHR-a. Druga reforma koja je očigledno potrebna da bi BiH krenula napred na putu ka članstvu u EU je da sudije Ustavnog suda BiH budu državljani BiH, umesto da strane sudije sa rezervisanim pozicijama čine blok koji ima prevagu“, piše u Izveštaju, prenosi RTRS.
U trećem delu naglašava se važnost okončanja Šmitove nelegalne i destabilizujuće uloge neizabranog stranog diktatora BiH.
„Ostavljajući po strani činjenicu da Šmit nije legitiman visoki predstavnik, njegove nesmotrene i brzoplete tvrdnje da ima neograničenu vlast nad BiH i njenim građanima su drska i šokantna zloupotreba vladavine prava, koju su mnogi u regionu kritikovali. Niko, uključujući čak i legitimno imenovanog visokog predstavnika, nema nikakva zakonska ovlašćenja da donosi zakone u BiH pukom odlukom“, navodi se u dokumentu.
Na kraju izveštaja se ističe da je, uprkos trenutnim turbulencijama u BiH, Republika Srpska uverena da BiH može uspeti i postati članica EU nakon što se Dejtonski sporazum i Ustav BiH verno sprovedu, uključujući poštovanje ustavne strukture BiH i obnovu demokratske samouprave.
O situaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i koje poruke je pred put u Moskvu poslao predsednik Srpske Milorad Dodik, pogledajte u eksluzivnom intervjuu koji je dao za Sputnjik:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala