- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Veliki smo dok se istinom borimo protiv zapadnih laži

© Sputnik / Lola ĐorđevićVladimir Kecmanović
Vladimir Kecmanović - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Iako na Sajmu knjiga nije imao novu knjigu, pisac Vladimir Kecmanović je bio njegov „aktivni“ deo: učestvovao je na sajamskim tribinama, družio se sa čitaocima, kolegama, izdavačima. Njegov poslednji roman „Kad đavoli polete“ objavljen prošle godine bio je tražen kao neke nove, tek objavljenje knjige.
Kao mlad autor ušao je na velika vrata u srpsku književnost romanom „Top je bio vreo“ koji je iste godine ovenčan nagradom „Meša Selimović“. Za „Ratne priče“ osvojio je Andrićevu nagradu. Njegova knjiga „Osama“ saga je o ljudima istraumiranim ratom, a „Kainov ožiljak“ smešten je u vreme pred izbijanje drugog svetskog rata.
Kecmanovića pitamo zašto čak ni u prvoj stvaralačkoj fazi nije mogao da pobegne od teme rata i šta ga je sprečilo da se opredeli za neke druge, lepše, recimo ljubavne priče.
„To su teme koje su za mene bile najintrigantnije i koje su odredile period sazrevanja mog, pa i moje generacije. I ne mislim da sam ja u tom tematskom smislu nešto drukčiji od mnogih, meni bliskih po godinama. Drukčiji sam po tome što je u tadašnjoj oficijelnoj, da tako kažem akademski prihvaćenoj srpskoj prozi, bio poželjan pristup tim temama ili na jedan eskapistički način, sa izbegavanjem suštine problema i pričanja o posledicama ili – što je bilo ređe ali je bilo prisutno – pristup za koji su i oni koji pišu i oni koji su ih podržavali smatrali da će dobro da prođe u zapadnom svetu“, objašnjava Vladimir Kecmanović i dodaje:
„To je podržavanje narativa koji je na zapadu o ratovima u bivšoj Jugoslaviji bio poželjan. Svaki narativ koji je tako čvrsto postavljen ne može da bude tačan, ali ovaj je bio izrazito netačan i ja sam naprosto pisao dovodeći u pitanje taj narativ. Pošto sam video šta se piše i radi, hteo sam da se istinom događaja suprotstavim onome što je laž. Mislim da sam po tome bio zanimljiv, a ne po samoj temi, jer oficijelna književnost se bavila tim temama kao i ja.“
O prednosti koja mu je omogućila da iskustveno posvedoči sopstvenu istinu, Kecmanović kaže:
- Iskustvo je sugurno prednost. Ali, imate ceo niz pisaca koji su iskustveno mogli da posvedoče i više od mene, pa su svedočili uklapajući se u vladajući narativ. To mi jeste pomoglo ali nije to moja ključna razlika u odnosu na ostale pisce koji su se bavili tom istom temom, bar ne u odnosu na jedan deo njih. Verujem da u onoj meri u kojoj bude dovoljno značajnih dela koja se suprotstavljaju tom lažnom narativu – u toj meri ćemo ostati velika književnost. Ako ih ne bude – onda ćemo prestati to da budemo.“
O novoj knjizi koja će pred čitaocima biti početkom proleća, ne otkriva mnogo. Ipak, priznaje da će nas iznenaditi – temom kojom će iskočiti iz dosadašnjih:
„Ne mogu da otkrivam o čemu je reč, ali reći su da to ovoga puta neće biti roman.“
Autori stripa o Nemanjićima su želeli da mladima učine bližom jednu epohu pazeći da ne plasiraju neistine, mitološke istine i pogrešnu istoriografsku sliku čime je naša svakodnevica jako opterećena - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
KULTURA
Veliki projekat: Stripovi o Nemanjićima i srpskim junacima – za nastavu istorije /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala