- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Sukob Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija

UŽIVO Raketirana američka baza u Siriji, Egipat rasporedio tenkove u blizini granice sa Gazom

Pratite nas
Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 25. dan. Izrael je ušao u treću fazu rata protiv Hamasa, izjavio je izraelski premijer Benjamnim Netanijahu. Žestoke borbe izraelskih snaga i Hamasa duboko u Pojasu Gaze. Izrael prvi put od početka sukoba upotrebio PVO sistem „Strela” — presretnuta raketa zemlja-zemlja ispaljena iz područja Crvenog mora.
U Njujorku je održana još jedna hitna sednica Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj krizi u Pojasu Gaze na kojoj je stalni predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja poručio da SAD i Izrael žele da istrebe stanovnike Gaze ili da ih isteraju iz Pojasa, a ostatak palestinskog stanovništva da asimiluju u sastav Izraela.
Za 24 sata, pogođeno 300 meta Hamasa, saopštila je izraelska vojska, koja je proširila kopnenu akciju u Pojasu Gaze.
Prema poslednjim informacijama, sa izraelske strane poginulo je 1.400 ljudi, a više od 5.400 je ranjeno. Broj žrtava u Pojasu Gaze porastao je na 8.525 ljudi, uključujući 3.542 dece i 2.187 žena, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:40 31.10.2023
Izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost Cahi Hanegbi poručio je da će „dan nakon što se obračuna sa Hamasom", Izrael primeniti „naučene lekcije protiv libanskog Hezbolaha".
On je rekao da Izrael "zauzima odbrambeni položaj na libanskom frontu" kako bi izbegao preopterećenje svojih snaga dok se fokusira na vođenje rata protiv Hamasa u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.
On je naveo da će to imati operativne aspekte, ali nije precizirao dalje.
22:25 31.10.2023
Direktor FBI optužio Iran za planiranje atentata na američke zvaničnike
Direktor FBI Kristofer Rej optužio je Iran za planiranje atentata na američke zvaničnike i to na teritoriji SAD.
„Iranci su planirali da direktno ili angažujući kriminalce izvrše atentate na disidente, visoke zvaničnike i bivše zvaničnike vlade SAD i to ovde na američkoj teritoriji“, rekao je Rej pred Senatom.
On je nazvao Iran najvećom državom-sponzorom terorizma.
22:22 31.10.2023
Crveni polumesec: Najmanje 25 civila poginulo u granatiranju kampa Džabalija
Palestinski Crveni polumesec saopštio je danas da je 25 civila ubijeno u napadu Izraelskih odbrambenih snaga na izbeglički kamp Džabalija u Pojasu Gaze. Ranije danas vlasti Hamasa su navele da je u izraelskom vazdušnom napadu na izbeglički kamp ubijeno ili povređeno oko 400 ljudi, među kojima je veliki broj žena i dece. Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su tokom vazdušnog napada na Pojas Gaze ubile jednog komandanta palestinske militantne grupe Hamas u okviru granatiranja kampa.
21:39 31.10.2023
Više stotina ljudi protestovalo je danas na trgu Manara u gradu Ramala na okupiranoj Zapadnoj obali u znak podrške Palestincima u Pojasu Gaze, nakon što su izraelske snage izvele vazdušne napade na izbeglički kamp Džabalija u kojima je povređeno ili ubijeno oko 400 ljudi.
21:19 31.10.2023
Suspendovan nalog Hezbolaha na Iksu
Društvena mreža Iks blokirala je nalog libanskog pokreta Hezbolah, zbog „kršenja politike te platforme u vezi sa pretnjama nasiljem“, saznaje „Džerusalem post“.
Nalog, @Hezbollah_FA, primetio je Majkl Frojnd, novinar i kolumnista magazina „Džerusalem post“ i bivši zamenik direktora za komunikacije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i obratio se vlasniku platforme Ilonu Masku sa pitanjem zašto je nalog Hezbolaha dozvoljen, uprkos tome što je američka vlada označila pokret kao stranu terorističku organizaciju.
„Hezbolah je od 1997. godine od 1997. godine označen kao strana teroristička organizacija od strane američke vlade, ali oni imaju aktivan nalog na Iksu“, napisao je Frojnd na toj društvenoj mreži ranije u oktobru, preneo je Tanjug.
21:00 31.10.2023
20:59 31.10.2023
Vlada Bolivije prekida diplomatske odnose sa Izraelom zbog događaja u Pojasu Gaze, izjavila je zamenica ministra spoljnih poslova te zemlje.
Podsetimo, Bolivija je isto uradila 2009. godine zbog akcija Izraela u palestinskoj enklavi. Odnosi su obnovljeni 2019. godine.
20:48 31.10.2023
20:45 31.10.2023
Američka baza kod nalazišta nafte „Omar“ u provinciji Dejr el-Zor na istoku Sirije je raketirana, rekao je za Sputnjik lokalni izvor.
Čule su se četiri eksplozije. Prema rečima izvora, američki helikopteri i dronovi su poleteli odmah posle eksplozija.
20:45 31.10.2023
Iranski ministar spoljnih sastao se sa liderom Hamasa
Iranski ministar inostranih poslova Hosein Amirabdolahijan razgovarao je danas u Dohi sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom o situaciji u Gazi, javila je novinska agencija IRNA.
To je bio njihov drugi sastanak od 7. oktobra kada su militanti Hamasa napali Izrael. Pre toga, iranski ministar se sastao sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Tanijem i premijerom i ministrom spoljnih poslova šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem.
Amirabdolahijan je na sastanku sa katarskim liderom rekao da je izraelska vojska "nesposobna da se izbori sa palestinskim otporom".
Katarski emir je naveo da se masovni skupovi podrške Palestini održavaju širom sveta, uključujući Sjedinjene Američke Države, što, kako je ocenio, pokazuje "globalnu osudu izraelskih zločina". Nakon posete Kataru, iranski ministar spoljnih poslova otputovaće u Tursku.
20:16 31.10.2023
20:12 31.10.2023
19:27 31.10.2023
Izraelska vojska saopštila je da je likvidiran jedan od komandanata Hamasa, Ibrahim Bijari koji je bio jedan od organizatora napada na Izrael 7. oktobra.
19:05 31.10.2023
Sjedinjene Američke Države odlučile su da pošalju dodatnih 300 vojnika u zonu odgovornosti Centralne komande na Bliskom istoku iz svojih baza u kontinentalnom delu SAD, izjavio je portparol Pentagona Patrik Rajder.
Prema njegovim rečima, dodatne američke snage na Bliskom istoku pomoći će trupama koje su već raspoređene u regionu u neutralisanju eksplozivnih sredstava, održavanju veza, a takođe će pružati i druge vidove podrške.
Istovremeno, Rajder je naglasio da nije planirano da 300 vojnika američke vojske koji se šalju na Bliski istok budu uključeni u borbena dejstva u Izraelu.
19:03 31.10.2023
Egipat stacionirao tenkove i oklopna vozila u blizini granice sa Gazom
Oružane snage Egipta stacionirale su danas tenkove i oklopna vozila u blizini prelaza Rafa na granici sa Pojasom Gaze.
Na terenu se nalaze desetine vozila, prenosi Tajms of Izrael. Portal navodi da Egipat strahuje od priliva desetina hiljada palestinskih izbeglica zbog napada Izrael na Pojas Gaze i dosad je granicu držao uglavnom zatvorenom, propuštajući samo kamione sa humanitarnom pomoći.
Mogućnosti Egipta su ograničene sporazumom sa Izraelom iz 1979. godine u pogledu broja snaga koje sme da stacionira na Sinajskom poluostrvu, iako se dešavalo da Izrael odobri da se prekrše ta ograničenja, kada se Egipat borio protiv islamističkih pobunjenika u toj oblasti.
18:49 31.10.2023
Galant: IDF ostvario napretke u Gazi, ali i plaća visoku cenu
Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da izraelska vojska (IDF) ostvaruju "značajne napretke" u kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze, ali da za to "plaća visoku cenu".
"Raspoređujemo snage u velikom obimu, duboko u Pojasu", rekao je Galant, prenosi Tajms of Izrael. Naveo je da se vode borbe protiv snaga koje deluju u Gazi, kao i da su "rezultati i dostignuća na bojnom polju veoma visoki".
"Nažalost, u ratu postoje i cene, a cene su poslednjeg dana bile visoke", kazao je Galant. Uprkos tome, naglašava Galant, Izrael je odlučan da nastavi i pobedi u sukobu protiv palestinske militantne grupe Hamas.
18:47 31.10.2023
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je izjavio da je zabrinut zbog intenziviranja sukoba između Izraela i Hamasa.
„Duboko sam zabrinut zbog zaoštravanja sukoba između Izraela i Hamasa i drugih palestinskih organizacija u Pojasu Gaze. To se odnosi i na proširivanje kopnene operacije izraelske vojske uz podršku napada iz vazduha, ali i na raketne napade na Izrael iz Pojasa Gaze koji se nastavljaju“, navodi se u saopštenju.
18:47 31.10.2023
Vojno krilo Hamasa je saopštilo da će u narednim danima osloboditi veći broj stranih talaca
18:46 31.10.2023
Turska smatra da je neophodno stvoriti novi bezbednosni mehanizam uz učešće regionalnih snaga za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
„Neophodno je prvo uspostaviti primirje i otvoriti put za trajni mir. Smatramo da će najpogodnija platforma za to biti palestinsko-izraelska međunarodna mirovna konferencija. Smatramo da je neophodno stvoriti novi bezbednosni mehanizam sa učešćem regionalnih snaga. Ako se takav korak preduzme, Turska je spremna da preuzme odgovornost“, istakao je turski lider.
Prema njegovim rečima, u nastojanju da okonča rat diplomatskim putem, Ankara nastavlja da svom snagom podržava svoju „braću i sestre u Gazi“.
18:25 31.10.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala