- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta piše u „Knjizi mrtvih“: Senzacionalno otkriće na drevnom groblju u Egiptu /foto/

CC0 / rawpixel.com / New York Public Library (Source) / Drevni Egipat, ilustracija
Drevni Egipat, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Arheolozi u Egiptu otkrili su 3.500 godina staro groblje na kojem je bio skriven papirus misteriozne „Knjiga mrtvih“. Osim šturog saopštenja o ovom otkriću se ne zna mnogo, a stručnjaci kažu da je verovatno senzacionalno.
Groblje u Tuna el Gebelu u centralnom Egiptu datira iz Novog kraljevstva (oko 1550. do 1070. p.n.e.) i sadrži mumije, sarkofage, amajlije i brojne „shabti“ (takođe zvane ushabti) figurice koje su „služile“ pokojniku u zagrobnom životu, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.
Arheolozi iz ministarstva rade na iskopavanju na lokalitetu od 2017. godine i tek nedavno su pronašli pomenuto groblje.
Kopije odlomaka iz „Knjige mrtvih“ ponekad su ukopavane s pokojnicima, a pomenuti papirus pronađen na groblju dug je od 13 do 15 metara.

Šta je „Knjiga mrtvih“

„Knjiga mrtvih“ je moderno ime koje se daje raznim tekstovima koji su služili u brojne svrhe, uključujući i pomoć mrtvima u „navigaciji“ podzemnim svetom, piše „Lajv sajens“.
Ime koje su stari Egipćani dali ovim tekstovima ponekad se prevodi i kao „Knjiga koja se pojavljuje po danu“.
Saopštenje egipatskog ministarstva sadrži malo informacija o novopronađenom primerku „Knjige mrtvih“. Nije jasno koje tačne tekstove sadrži niti s kim je sahranjena. Nijedna fotografija papirusa „Knjige mrtvih“ nije objavljena, a članovi tima koji su ga otkrili zasad - ćute.

Senzacionalno otkriće

Naučnici koji nisu bili uključeni u iskopavanje rekli su da bi nalaz mogao biti važan, pa čak i senzacionalan.
„Veoma je retko da se pronađe kopija „Knjige mrtvih“ u grobu gde je prvobitno bila sahranjena“, rekao je Fy Skalf, egiptolog i šef istraživačke arhive na Univerzitetu u Čikagu. „Bez fotografija je teško reći više, a uobičajeno je da se čeka neka zvanična objava da bi se formirale solidne ocene“.
Lara Vis, izvršni direktor Muzeja „Roemer i Pelizaeus“ u Nemačkoj, koja je opširno proučavala „Knjigu mrtvih“, rekla je da „ako je toliko duga i dobro očuvana onda je to svakako senzacionalno otkriće“.
Arheolozi su na novootkrivenom groblju iskopali i brojne kovčege i mumije, uključujući ćerku Djehutyja, visokog sveštenika boga Amona, koji je živeo pre više od 3.500 godina, navodi se u saopštenju. Čini se da još jedan kovčeg pripada ženi koja je bila pevačica u hramu Amona koji se povezuje sa suncem i drevnim gradom Tebom (današnji Luksor).
U saopštenju se navodi da se na groblju nalazilo i mnogo ćupova u kojima su se nalazili organi pokojnika, a pronađeni su i ostaci kamenih sarkofaga u kojima su bili drveni kovčezi. Iskopavanja i analize ostataka su u toku.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala