- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Fon der Lajen: Potpuni fokus Crne Gore treba da bude na procesu pristupanja EU

© AP Photo / Risto BozovicPredsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Crne Gore Jakov Milatović
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Crne Gore Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Podgorici da Crna Gora sada treba da bude potpuno fokusirana na proces pristupanja Evropskoj uniji, što je posao koji, kako je navela, treba da završe zajedno.
Fon der Lajen je na zajednicckoj konferenciji nakon razgovora sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem kazala da zna koliko su građani Crne Gore posvećeni pristupanju EU i istakla da joj je drago što će im pomoći da se to ostvari.
Ponovila je da je Crna Gora već dugo zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU, te istakla da joj je drago što je zvanična Podgorica odlučna da održi tu poziciju.
Čestitala je na stoprocentnom usaglašavanju Crne Gore sa bezbednosnom i spoljnom politikom i dodala da je sa Milatovićem razgovarala i o tome da treba približiti privrede EU i Crne Gore.
Istakla je da Crna Gora ima potencijal da bude veliki snabdevač električne energije u regionu i da zajedničko regionalno tržište ima veliki potencijal, te da, ako se to ostvari, može uvećati BDP regiona za 10 odsto.
„To treba da iskoristite“, poručila je Fon der Lajen.
Ukazala je da su, ako se otvori zajedničko tržište, za to potrebne reforme i da će Crna Gora morati da ostvari rezultate u tim reformama.
„Na primer, za Crnu Goru je to unapređenje poslovnog okruženja, digitalna tranzicija, modernizacija energetskog sektora. Ako to uradimo kako treba i otvorimo naše privrede, moći ćemo da udvostručimo vaše privrede za 10 godina. Ovaj potencijal je tu i treba iskoristiti priliku“, rekla je Fon der Lajen.

Milatović: Članstvo Crne Gore u EU pre 2030. sasvim realna mogućnost

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da je punopravno članstvo zemlje u EU pre 2030. sasvim realna mogućnost.
Milatović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Podgorici poručio da Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susedima, da je članica NATO saveza i da je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija od svih drugih zemalja kandidata.
„U potpunosti usklađuje svoju politiku sa politikom EU i ima istinski reforsmki orijentisanu političku većinu. Sve ovo kumulativno nema nijedna druga zemlja koja pretenduje da bude članica EU, što sam u razgovoru sa predsednicom EK i dodatno elaborirao“, rekao je Milatović.
Ocenio je da bi članstvo Crne Gore u EU bila sjajna poruka i svim drugim državama kandidatima da je proces proširenja živ.
„U duhu svega rečenog se zalažemo za primenu principa regate po kojima će se meriti pojedinačno postignuća država. Otvaranje vrata jedinstvenog evropskog tržišta, produbljivanje ekonomske saradnje doprineće optimalnom iskorišćavanju pretpristupne podrške“, dodao je Milatović.
Sa predsednicom EK je, kaže, razgovarao i o značaju revitalizacije Berlinskog procesa koji je za Crnu Goru od izuzetnog značaja.
Očekuje da u najskorijem periodu novi saziv Skupštine ratifikuje obaveze iz Berlinskog procesa i da pun doprinos njihovoj realizaciji.
„Razumem razumevanje za kritički stav EU o prošlogodišnjem napretku. Nadam se da smo u tom smislu na nacionalnom nivou naučili lekciju i da su se nakon dugog vremena nezadovoljavajuće dinamike stvorili uslovi da se proces ubrza“, kazao je Milatović.
Milatović je kazao da je Fon der Lajen uputila niz ohrabrujućih poruka.
„Ukazao sam na komparativne prednosti koje Crnu Goru čine bližom EU od drugih država kandidata te da je perspektiva naše zemlje pre 2030. godine sasvim realna i moguća“, kazao je Milatović.
Ona će se sastati i sa novoizabranim predsednikom Vlade Crne Gore Milojkom Spajićem, a posetiće i elektroprenosni objekat u Podgorici koji je deo Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, koji kofinansira Evropska unija.
Kabinet predsednika 44. crnogorske Vlade, Milojka Spajića - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
REGION
Izabrana 44. Vlada Crne Gore, Spajić očekuje pun mandat
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala