- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako smanjiti ceh za utrošene energente? | Energija Sputnjika

Strujomer - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2023
Pratite nas
Energetska kriza ušla je u svakodnevni rečnik političara, privrednika, raznih stručnjaka – analitičara ali i običnih građana. Ove poslednje, naravno, od svega najviše zanima hoće li imati energente: struju, gas, grejanje iz daljinskih sistema ili pristupačne cene ogrevnog drveta, uglja ili peleta. Sledeće što ih veoma zanima su cene.
Koliko će ih koštati grejanje zimi, odnosno, hlađenje leti jer, uz tropske temperature sve više ide i korišćenje raznih klima uređaja. A oni, takođe, povećavaju račun koji se na kraju meseca plaća za struju.
Ono što kod nas tek od skoro ulazi u žižu javnosti je energetska efikasnost. Od sopstvene potrošnje građana u kući, vikendici, na radnom mestu do ušteda koje su neiskorišćeni resurs za privredu pa samim tim i državu.
Država je, izgleda, konačno rešila da se ozbiljnije pozabavi temom energetske efikasnosti kod takozvane široke potrošnje. Već drugu godinu motiviše građane da smanje potrošnju struje umanjujući im mesečne račune.
Ima onih koji kažu da smo globalno, veliki rasipnici i da je baš država kriva za to jer je cena energenata – struje, gasa, daljinskog grejanja decenijama bila socijalna kategorija.
I u ovome sigurno ima istine ali, gladnom je teško da drži dijetu. A mnoga domaćinstva u Srbiji nisu rasipnici već teško da mogu da izoluju kuće i stanove od porodičnih primanja. Pomoć države, kolika god da je, svakako je dobrodošla. I za pohvalu.
Ali, čini se da bi ozbiljnije morali da se pozabavimo – svi- energetskom tranzicijom. Pre svega da razumemo šta taj pojam podrazumeva a potom da shvatimo ono što je u našem narodu ušlo u poslovice: Nema besplatnog ručka. Pa ni besplatne struje. Ono što ne platimo sami kroz račun platićemo kroz državni budžet – koji se puni od naših poreza i drugih davanja državi.
U današnjoj emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković sa stručnjakom za energetiku Željkom Markovićem razgovara baš o tome: Kako da smanjimo ceh za utrošene energente, a da sebi i porodici ne uskratimo komfor koji se podrazumeva u razvijenom svetu?
Kako da nas energetska tranzicija košta manje? | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala