- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Sonda na Marsu snimila nešto nalik drveću – kakvo je naučno objašnjenje /foto/

CC0 / rawpixel.com / NASA (Source) / Mars
Mars - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Svemirska sonda je prilikom fotografisanja površine Marsa snimila neobičan prizor. Naučnici imaju objašnjenje.
Da li su spekulacije o postojanju života na Marsu sada završene? Ovo su se verovatno pitali mnogi korisnici interneta kada su počele da kruže čudne fotografije koje je napravila svemirska sonda „Mars Reconnaissance“ iz orbite ove planete.
Slike snimljene u blizini Marsovog severnog pola pokazuju strukture koje jako podsećaju na drveće. Ali kada su naučnici pregledali fotografije, snimljene još 2010. godine, ustanovili su da je u pitanju optička varka.
Severni pol crvene planete prekriven je večnim ledom od smrznutog ugljen-dioksida (tzv. „suvi led“), slično kao što vodeni led pokriva polove na Zemlji.
Oko zaleđenog severnog pola na Marsu je „prsten“ dina koje podsećaju na peščane dine u pustinjama na Zemlji. One su prekrivene tankim slojem prašine i mrljama suvog leda, piše portal space.com. Kako suvi led počinje da se topi u toplijim uslovima, on gura tamni bazaltni pesak na površinu dina.
„Tokom proleća na Marsu, Sunce zagreva led i dovodi do njegovog sublimiranja direktno u paru, a nastali gas uklanja okolnu prašinu i čestice peska i izlaže tamni bazaltni pesak“, objasnila je Kendi Hansen, članica tima NASA „Mars Reconnaissance“ u Arizoni.
Iako ove tamne „linije“ podsećaju na drveće, u stvarnosti one nisu uspravne, odnosno ne „vire“ u vazduh, već se nalaze na tlu.
Samo ih naš mozak tumači tako, pošto zaista podsećaju na fotografije drveća koje poznajemo na Zemlji, prenela je „Nacionalna geografija“.
Što se tiče drveća ili drugog života na Marsu, do danas ne postoje čvrsti dokazi o bilo kojoj vrsti marsovske biologije, u prošlosti ili sadašnjosti, biljnoj ili drugoj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala