- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prepun Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici na pomenu mitropolitu Amfilohiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Srpska pravoslavna crkva, Mitropolija crnogorsko-primorska i vjerujući narod u Crnoj Gori danas obilježava tri godine od upokojenja mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija.
Pomen mitropolitu Amfilohiju održan je jutros u Sabornom Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Mitropolit Joanikije služio je liturgiju u prepunom hramu.
U okviru Bogoslovsko-filosofskog skupa „160 godina visokoškolskog obrazovanja u Crnoj Gori i prve bogoslovske škole 1863-2023“, koji organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog, sinoć je je manastiru Stanjevići kod Budve, osveštana i otvorena zavjetna biblioteka blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, u čijem sklopu se nalazi i spomen soba.
Biblioteku je osveštao vladika pakračko-slavonski Jovan u mitropolita Joanikija i arhiepiskopa praškog i čeških zemalja Mihaila, brojnih poštovaoca lika i djela blaženopočivšeg Mitropolita.
U svom obraćanju, vladika Jovan je podsjetio na misiju Svete braće Kirila i Metodija, koja je započela 863. godine.
„Konstantin – Kirilo bio je prednaznačen prvo da stvori slovensko pismo – pismo naroda koji je svojim pismom dozvao, ne da nas prosvjeti, jer smo mi svi kršteni i hrišćani smo, nego da nas pouči, utvrdi u svojoj vjeri”, kazao je vladika.
„Sveti Kirilo počeo je da prevodi Sveto pismo od Jovanovog Jevanđelja i početka Jovanovog Jevanđelja, da bi prvu Liturgiju na slovenskom jeziku u Velikoj Moravskoj odslužili na Vaskrs i ona se otada služi u slovenskim zemljama i pred nama donosi plod“, poručio je vladika Jovan.
Nakon što je osveštana i otvorena biblioteka blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, uslijedilo je izlaganje prof. emeritusa dr Bogoljuba Šijakovića, kojim je i zatvoren naučni skup posvećen jubileju 160 godina Cetinjske bogoslovije.
Upriličena je i izložba fotografija Dragana Milovanovića sa sahrane blažene uspomene mitropolita Amfilohija.
Mitropolit Amfilohije upokojio se 30. oktobra 2020. godine u 8.20 časova, u Kliničkom centru Crne Gore, u Podgorici.
Sahranjen je u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a sahrani je ispred hrama prisustvovalo na hiljade vjernika.
Mitropolit Amfilohije, patrijarh Pavle - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
REGION
„Sad gledajte šta ćete“ – dan kada je otišao Đedo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala