Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Preminuo Ištvan Pastor

Ištvan Pastor - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor preminuo je danas posle teške bolesti.
Ištvan Pastor rođen je 1956. godine u mestu Majdan u Novom Kneževcu. Po zanimanju je bio pravnik. Bio je član Saveza vojvođanskih Mađara od osnivanja, 1995. godine, a od 2007. je predsednik stranke.
U periodu 1992.- 2000. bio je odbornik u Skupštini opštine Subotica, a u mandatu 1996–2000. i savezni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ; od 1999. do 2002. godine član privremenog Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i predsednik izvršnog odbora; od 2000. do 2008. godine pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinski sekretar za privredu; u dva mandata bio je potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine.
Nakon izborâ 2012. godine izabran je za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu i izabran za predsednika Skupštine AP Vojvodine. 2016. godine na izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine ponovo je izabran za poslanika i po drugi put za predsednika Skupštine AP Vojvodine.

Izjave saučešća uputili Vučić, Dodik, Orban...

“Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Ištvana Pastora, velikog čoveka, časnog političara i prijatelja sa kojim smo zajedno gradili snažne temelje poverenja između Srba i Mađara i radovali se svakom uspehu koji je doneo bolji život našim građanima, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom odlaska predsednika Skupštine Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora.
''Ištvan je uživao nepodeljeno poštovanje svih poštenih i radnih ljudi Srbije, što je bilo i najveće priznanje za njegov neumoran rad i ogromne napore koje je ulagao u bolji i bezbedniji život svih i stvaranje stabilne i perspektivne budućnosti za generacije koje dolaze. Njegova uloga u promociji i afirmaciji mađarskog identiteta u Srbiji, ostaje deo bogatstva naše zemlje i jedna od najviših vrednosti za koje se dosledno zalagao'', poručio je predsednik Srbije i istakao da je Ištvan Pastor uvek bio spreman da preuzme i podeli odgovornost i brigu za rešavanje svakog izazova u teškim vremenima zajedničke borbe za bolju Srbiju.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas saučešće povodom smrti predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora njegovoj porodici i Savezu vojvođanskih Mađara.
”Sa velikom tugom primio sam vest da nas je napustio Ištvan Pastor, prijatelj i neumorni borac za napredak Srbije kao moderne i tolerantne zajednice svih njenih građana i naroda", naveo je Dačić. Istakao je da je Pastor "svojom mudrošću i velikom energijom predvodio mađarsku nacionalnu zajednicu u Srbiji putem saradnje i zajedništva, što će ostati upamćeno kao njegovo istorijsko nasleđe".
Počast Ištvanu Pastoru odao je i premijer Mađarske Viktor Orban.
"Išao je putem ratnika. Pokoj mu duši", napisao je Orban na društvenim mrežama. Mađarski premijer je objavio i zajedničku sliku sa Pastorom, uz reči "Zbogom, prijatelju".
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su smrću Ištvana Pastora, Srbija, Republika Srpska, kao i njegova matica - Mađarska, izgubile čoveka koji je poznavao i razumevao oba naroda, i Srbe i Mađare, i njihove identitete, te da je celi život i karijeru posvetio njihovom približavanju.
„Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za politički život Srbije, a ostaće upamćen kao plemenit čovek, predvodnik mađarske nacionalane zajednice u Srbiji i veliki poštovalac srpskog naroda koji je mnogo učinio na jačanju zajedništva i izgradnji poverenja na dobrobit oba naroda“, istakao je Dodik.
Povodom smrti svog predsednika Skupština AP Vojvodine je izrazila saučešće porodici Ištvana Pastora i Savezu vojvođanskih Mađara, ističući da je njegov odlazak ogroman gubitak za politički i parlamentarni život Vojvodine i Srbije.
"Skupština AP Vojvodine zauvek će biti zahvalna na mudrosti i posvećenosti kojom se predsednik Pastor uvek rukovodio u vođenju Skupštine AP Vojvodine", navodi se u saopštenju.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je Ištvan Pastor bio "saveznik za istorijska dela, prijatelj i poštovalac srpskog naroda, i veliki lider mađarske zajednice u Vojvodini koji je plenio otvorenošću i poštovanjem argumenata i velikim uvažavanjem srpskih stavova i razumevanjem zajedničke sudbine i zajedničkih izazova".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala