- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Poklič iz Vukovara koji unosi jezu među Srbe: Niko da ne dođe do ustaša drag!

© Foto : Darko VojinovicVukovar, tabla
Vukovar, tabla - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Mi smo ovde nebitni i nikakva prava nemamo. Mi samo udišemo čist hrvatski zrak. Privodili su me sto puta, ali ne plašim ih se. Nisam se plašio ni '91. ne plašim se ni sad. Kažem im samo „dođite po mene, pa me posle vratite“ i – zaista bude tako. Ne znam kako im više ne dosadi.
Ovako Mirko Ljubišić iz Vukovara za Sputnjik govori o položaju Srba u tom gradu i predstojećem defileu za Dan sećanja u Vukovaru koji je već najavljen uz ustaške simbole i usklike.
Gradonačelnik Vukovara i aktuelni lider opozicionog Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je da oni koji ne podržavaju ustaški usklik „za dom spremni“, uz ustaško „U“ i uopšte ustašku ideologiju oličenu u Hrvatskim odbrambenim snagama neće biti dobrodošli na komemoraciju 18. novembra koja se održava pod krilaticom - „Moj izbor U dobru i u zlu“.
Mirko je jedan od mnogih vukovarskih Srba koji svoje živote žive obespravljeni, ali i jedan od retkih koji je hteo o tome da govori. Za hrvatski Dan sećanja najavljen je ustaški defile kroz centar Vukovara, ali Mirko govori kako ga to ne zanima i da će se potruditi da taj dan ne bude tu. Ukoliko bude lep dan, priča naš sagovornik, provozaće se biciklom do Palanke ili Šida.
Ja se njih ne bojim, razumete me? Nisam se plašio ni 1991. godine, pogotovo se ne plašim sad. Sve što su radili bilo je montirano, radio je Zapad za njih.
Mirko navodi neke od najbizarnijih razloga zbog kojih je bio uhapšen. Jednom prilikom priveden je jer je na sebi nosio crnu majicu sa ruskom zastavom i slovom „Z“. Pored ovakvih banalnih razloga, postoje i dublji i ozbiljniji. Vukovarski Srbi, na primer, ne mogu da otkupe svoj stan i Mirkova majka je jedna od njih. To traje decenijama, ali pravda se ne nazire ni na vidiku.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuU Kosovskoj Mitrovici osvanuli su grafiti sa natpisom „Nema predaje KM ostaje!“i slovom „Z“, simbolom ruske operacije u Ukrajini.
U Kosovskoj Mitrovici osvanuli su grafiti sa natpisom „Nema predaje KM ostaje!“i slovom „Z“, simbolom ruske operacije u Ukrajini. - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
U Kosovskoj Mitrovici osvanuli su grafiti sa natpisom „Nema predaje KM ostaje!“i slovom „Z“, simbolom ruske operacije u Ukrajini.

Život u strahu

Zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar objašnjava za Sputnjik da će retko ko od vukovarskih Srba pristati na to da da bilo kakvu izjavu, pogotovo nakon dešavanja od pre par godina. Pretprošle godine tamošnje Srbe direktno su napadali navijači Dinama iz Zagreba koji su slobodno harali ulicama Vukovara. Niko više ne želi da dovede svoju decu ili sebe u opasnost, govori Kolar.
Ovo što se najavljuje za defile presedan je koji se do sada nije dešavao na takav način. U pitanju je korišćenje nekih obeležja i simbola koji su za Srbe u vreme Drugog svetskog rata predstavljali smrt. Naravno da su osećanja povređena. Ta ustašizacija sve je vidljivija i vidljivija i bojimo se dokle će sve to otići, izjavio je Kolar za Sputnjik.
Kolar skreće pažnju na problem hrvatske omladine. On navodi da je čak i među najmlađima sve više radikalno orijentisanih, te da se često mogu videti dečaci od 14 ili 15 godina kako šetaju gradom u majici sa natpisom HOS i parolom „za dom spremni“. To, smatra on, ne šalje dobru niti ohrabrujuću poruku za budućnost.
© AP Photo / Darko BandicTabla "Za dom spremni" u Jasenovcu
Tabla Za dom spremni u Jasenovcu  - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Tabla "Za dom spremni" u Jasenovcu

Stižu izbori

Hrvatski profesor i politički analitičar Žarko Puhovski u svemu tome vidi borbu za vlast. Penava bira da se koristi ovako radikalnim ispadima pre svega zato što želi da osvoji političke poene. On se, objašnjava Puhovski, pozicionirao na desnicu, a izbori se održavaju iduće godine.
Penava se postavlja ko neko ko nije gradonačelnik nego vlasnik Vukovara, kao da je to njegov feud, pa određuje ko može, a ko ne može doći. On je rekao da ne želi da dolaze ljudi koji ne prihvataju oznake HOS-a odnosno Hrvatskih oslobodilačkih snaga, a koja u sebi imaju prilično jasna ustaška obeležja i krilaticu „za dom spremni“. Dakle, on je na neki način falsifikovao poznati stih Gorana Kovačića koji glasi „niko da ne dođe do prijatelj drag“ u varijantu „niko da ne dođe do ustaša drag“ i to je ne samo manipulacija javnim prostorom nego i onemogućavanje jedne javne i državnim zakonom određene komemoracije koja se svake godine održava u Vukovaru, govori Puhovski za Sputnjik.
On napominje da nema nikakvog govora o bilo kakvoj reakciji iz međunarodne zajednice, budući da je Hrvatska potpuno samostalna članica Evropske unije i ne postoji nikakav način da neko od spolja reaguje. Čak i ako bi neko iz EU obratio pažnju na povampireno ustaštvo u Hrvatskoj, Puhovski sumnja da bi „stigli do Hrvatske“ uz sav politički haos koji se dešava u samoj EU.

Branitelji i katolička crkva

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac takođe veruje da je povod i uzrok ovakvog ponašanja Penave u Vukovaru prikupljanje političkih bodova na predstojećim izborima. On smatra da je čitava „predstava“ samo Penavin odgovor Plenkoviću, jer se njih dvojica zapravo bore za isto biračko telo. To je borba za glasove koja bi Penavi mogla doneti koji poen, glas, ili jedno poslaničko mesto više u hrvatskom Saboru. Inače, pored Sabora i predsedničkih izbora, sledeće godine se u Hrvatskoj odžavaju i izbori za EU parlament.
Počela je borba za birače, a u Hrvatskoj se izbori gube i dobijaju u odnosu prema Srbima, a to znači u odnosu prema Drugom svetskom ratu i ratu devedesetih, govori za Sputnjik Savo Štrbac.
© Medija centar BeogradSavo Štrbac
Savo Štrbac - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Savo Štrbac
Pored pola miliona registrovanih branitelja i njihovih porodica, Štrbac podseća na još jednu kategoriju glasača, koja se uglavnom i preklapa sa braniteljima. U pitanju je katolička crkva, a Sputnjikov sagovornik Hrvatsku smatra najkatoličkijom zemljom u Evropi, a možda i svetu.
Kad je Hrvat dobar katolik, on je zapravo simpatizer Pavelića i NDH, pa samim tim i hosovaca. Još je ogromna popularnost Pavelića i Nezavisne Države Hrvatske, a onda i HOS-a, odnosno Hrvatskih odbrambenih snaga koje su u ratu devedesetih nosila ustaška obeležja, zaključuje Štrbac za Sputnjik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala