- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srbija mora da pazi – šta će biti s Lazarom?

© AFP 2023 / TIZIANA FABILazar Samardžić
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Lazar Samardžić, fudbaler koji je odbio reprezentaciju Nemačke da bi zaigrao za Srbiju, biće veoma tražen u zimskom prelaznom roku, pošto je jasno da je prerastao nejaki Udineze, ali se tu postavlja pitanje njegove uloge u ekipi.
Zapravo, to pitanje je postavio Valon Behrami, nekadašnji švajcarski reprezentativac albanskog porekla, kada je konstatovano da je Samardžić na meti Juventusa.
„Samardžić još mora da raste. On je rođena „desetka“, a to je pozicija koju u današnjem fudbalu više niko ne koristi“, naveo je Behrami.
Tačno je, Lazar jeste „desetka“, ali ovo drugo i ne mora da znači. Ipak, činjenica je da se fudbal menja i da bi i Samardžić trebalo da proširi svoj asortiman usluga na terenu.
„Samardžić treba da završi period adaptacije i da postane „osmica“. Zbog svih kvaliteta koje pokazuje mogao bi da bude pojačanje za Juventus, ali ga tu ne vidim kao startera“, naveo je Behrami.
Samardžića je prošlog leta probao da dovede Juventus, kao svojevrsnu zamenu za Sergeja Milinković-Savića – i zaista je projektovan da bude „osmica“.
Igrač na poziciji „osmice“ gravitira između dva šesnaesterca, radi i ofanzivni i defanzivni posao, povezuje levi i desni bok i napada prostore između odbrambenih igrača protivničke ekipe, ali i mora da vodi brigu o rivalima upravo na sredini terena, gde mora da sprečava prolaženje lopte kroz koridore.
Za sve to je neophodna izuzetna fizička sprema, sa njom je Milinković-Savić uspevao da bude „osmica“ u Laciju, uz mogućnost slanja dugih lopti na krila, ali i u samo srce napada za brze i efikasne atake.
U ovom momentu Samardžić nije „osmica“, on je klasična mlada „desetka“ koja ima deluje iza napadača, ima tendenciju napadanja kroz driblinge i dodavanja, na malom prostoru i pod pritiskom defanzivaca.
Kako će on napredovati u narednom periodu moraće da zanima i reprezentaciju Srbije pošto se od njega očekuje da u dogledno vreme zameni najbolju srpsku „desetku“, kapitena Dušana Tadića, a u svemu treba naći optimalan balans između potreba individualne i reprezentativne karijere.
Ivan Ilić i Nemanja Radonjić - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
SPORT
Hrvat u sukobu sa Nišlijama: „Neki ljudi ne razumeju“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala