- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Fajnenšel tajms otkrio vojnu taktiku Izraela u Pojasu Gaze

© AP Photo / Israeli Defense ForcesNoćni snimak izraelskih tenkova u Pojasu Gaze
Noćni snimak izraelskih tenkova u Pojasu Gaze - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
Ograničena kopnena akcija daje izraelskoj vojsci mogućnost da koristi prednost u vatrenoj moći, piše „Fajnenšel tajms“, otkrivajući taktiku Izraela u Pojasu Gaze.
Postupci izraelske vojske na taktičkom nivou pokazuju opredeljenost da se koriste manje jedinice nego što je očekivano u kopnenoj operaciji, kako bi lakše mogle da imaju podršku iz vazduha, jer je ona od suštinske važnosti prilikom ulaska u Pojas Gaze, gde je Hamas godinama pripremao odbranu, navodi „Fajnenšel tajms“.
Amir Avivi, bivši zamenik komandanta divizije Gaza izraelske vojske, kaže da kada armija Izraela nastupa, onda to čini „uz masovnu artiljerijsku podršku i uz 50 aviona iznad glave, koji uništavaju sve što se miče“.

Od urbanih borbi gore samo borbe u urbanim ruševinama

Kopnena operacija u gusto naseljenom području uvek je vojno izazovna, a „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, navodi da bi borbe u Gazi mogle da budu posebno intenzivne, jer je Hamas uvežban za urbanu borbu i izgradio je veliku mrežu tunela koja pomaže borcima da se kreću i prenose oružje neprimećeni. Takođe, prema tim navodima, Hamas ima i veliku količinu oklopnog oružja i improvizovanih eksplozivnih naprava.
„Jedina stvar gora od urbanih borbi je borba u ruševinama urbanog terena. Tada postoji mnogo mesta gde borci mogu da se sakriju i prave zasede“, kaže Ejal Hulata, donedavni šef izraelskog Nacionalnog saveta bezbednosti.
On kaže da vojska postane statična, postaje i ranjiva.
„Zato vidite vojsku da je uvek u neprestanom pokretu, makar i sporom i da veoma oprezno obezbeđuje mesta na kojima se nalazi“, dodaje Hulata.
Ulazak manjeg broja trupa u Gazu značio bi i mogućnost premeštanja jačih snaga na sever Izraela u slučaju većeg sukoba sa Hezbolahom, navode izraelski vojni izvori na koje se poziva „Fajnenšel tajms“.

Cilj neće biti brzo ostvaren

Jakov Amidror sa Jevrejskog instituta za nacionalnu bezbednost Amerike i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, smatra da cilj koji je Izrael sebi postavio nije taktički i neće brzo biti ostvaren, već za šest meseci do godinu dana.
„Ono što vidimo je oprez na taktičkom nivou – zašto bismo gubili više ljudi nego što je neophodno – i razumevanje da je cilj uništenja Hamasa toliko veliki da ne može biti ostvaren sledeće nedelje“, kaže on.
Drugi analitičari smatraju da razmere početnog ulaska u Pojas Gaze pokazuju da Izrael zapravo ima manje ambiciozan cilj.
„Čini se da njihov cilj nije potpuno uništenje Hamasa, već smanjenje njegove vojne moći i uništavanje vođa. Međutim, teško je sada prepoznati šta je zapravo pravi cilj, jer on možda još nije ni određen“, rekao je jedan zapadni diplomata za taj list.
Početna izraelska kopnena operacija u Gazi odigrava se u blizini Beit Hanuna na severu Pojasa i kod Bureidža u centru, pa analitičari smatraju da izraelska vojska pokušava da okruži grad Gazu.
Amos Harel, vojni dopisnik i autor knjige o izraelsko-palestinskom konfliktu, rekao je da su izraelske snage ušle oko tri do četiri kilometar unutar Pojasa Gaze, ali da se još nisu suočile sa urbanim borbama.
„Vojna logika je, po svemu sudeći, da se izvrši pritisak kako bi borci Hamasa izašli iz tunela, a onda bi ih izraelska vojska gađala“, kaže on.
Izvori „Fajnenšel tajmsa“ iz izraelske vojske navode da do nedelje ujutro nije bilo velikog otpora izraelskoj vojsci i nije jasno zašto Hamas nije upotrebio više protivtenkovskih raketa na izraelske oklopne snage koje su ušle u Pojas Gaze.
Međutim, drugi analitičari upozoravaju da razmere sukoba ne bi trebalo procenjivati na osnovu početne faze, budući da je i akcija Hamasa 7. oktobra bila iznenađujuća, pa bi još iznenađenje moglo da se dogodi.
Palestincы iщut vыživših v zdanii, razrušennom v rezulьtate izrailьskoй bombardirovki v Han-Юnise, sektor Gaza - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
SVET
UŽIVO Amerika ne podržava prekid vatre, Izrael uvodi dodatne jedinice u Pojas Gaze /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala