- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora bira predsednika i potpredsednike Skupštine /video, foto/

© Sputnik / Boban NovovićAndrija Mandić dolazi na sednicu Skupštine Crne Gore na kojoj se biraju vlada i predsednik parlamenta
Andrija Mandić dolazi na sednicu Skupštine Crne Gore na kojoj se biraju vlada i predsednik parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Pratite nas
U Podgorici je danas počeo nastavak prve konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta.
Kandidat za predsednika parlamenta je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.
Sednicom predsedava najstariji poslanik Milan Lekić.
Sednica je počela sa 45 minuta zakašnjenja, a nakon osnovnih informacija o poslanicima koji su podneli ostavke, Lekić je proglasio pauzu, kako bi Državna izborna komisija odlučila o zameni poslanika koji su podneli ostavke.
© Sputnik / Boban NovovićMilojko Spajić dolazi na sednicu Skupštine kojoj je na dnevnom redu izbor nove vlade Crne Gore
Milojko Spajić dolazi na sednicu Skupštine kojoj je na dnevnom redu izbor nove vlade Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2023
Milojko Spajić dolazi na sednicu Skupštine kojoj je na dnevnom redu izbor nove vlade Crne Gore
U nastavku sjednice, predlog za kandidaturu Andrije Mandića za predsjednika Skupštine Crne Gore obrazložio je predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević.
On je pročitao Mandićevu biografiju, navodeći da je Mandić diplomirao na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici i da je bio osnivač i predsjednik Srpske narodne stranke, a kasnije lider Nove srpske demokratije.
„Osnovna crta Mandića je istrajnost, ljudski kompromis za dobrobit običnih ljudi. I upravo ta istrajnost i spremnost, kada su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti i ponudimo ruku pomirenja“, kazao je on.
Knežević kaže da je za poštovanje Mandićeva borba.
„Morate poštovati dvodecenijsku beskompromisnu borbu opstanak političke ideje i ideologije“, kazao je on.
Ističe da je imao prilika da poklekne, ali da Mandić nikada nije bio spreman da trguje ni ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice.
„Ovdje se nalaze grobovi njegovih predaka i kolijevke njegovih potomaka. Andrija Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih ima namjeru da svoj kredibilitet ugradi u prosperitet ove države i da vam on i naša koalicija pruže ruku pomirenja da shvatite da Crne Gore nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca, ali ni Srba“, kazao je Knežević.

Živković: Ponoćni četnički vojvoda ne može sam sebe izabrati

Vršilac dužnosti predsjednika DPS-a Danijel Živković rekao je kako je očekivao da današnji dan „bude praznik demokratije, jer radimo poslije dužeg vremena“.
Kazao je kako je očekivao da će „danas birati nekoga ko je okrenut evropskim i NATO vrijednostima“.
„Mi danas za predsjednika Skupštine treba da izaberemo ponoćnog četničkog vojvodu, kako on sam za sebe kaže. Ne može on sam sebe izabrati za predsjednika, znam da vam je to smiješno, znali smo i mi ponekad da donosimo pogrešne odluke“, rekao je Živković
On je dodao da Mandić nikada nije priznao rezultate referenduma 2006. godine i „proslavlja Podgoričku skupštinu, datum kada je Crna Gora nestala“.
Živković je rekao da Mandić ne priznaje građanski koncept društva i da je to više puta sam rekao.
„Osim toga, on je strastveni borac protiv NATO-a i evropskih vrijednosti“, naveo je Živković.
Obraćajući se glasačima ZBCG, rekao je da je Mandić „potpisivanjem koalicionog sporazuma priznao Kosovo“.
Pitao je Mandića je li on nekadašnji Andrija Mandić ili sadašnji i da li će povući priznanje Kosova, da li će od Vlade tražiti da se povuče iz NATO saveza i da li će tražiti vraćanje vojnika iz NATO misija.
Crna Gora trebalo bi danas da dobije novo rukovodstvo Skupštine, a potom i 44. Vladu. Na čelu parlamenta biće Mandić, a Vlade Milojko Spajić.
U nastavku prve konstitutivne sednice Skupštine Crne Gore biraće se i potpredsednici Skupštine.
Iz Pokreta Evropa sad, najbrojnije političke partije u parlamentu, najavljeno je da će njihov kandidat za potpredsednika Skupštine biti Boris Pejović, a Demokrate su najavile da će Zdenka Popović biti kandidatkinja te stranke za potpredsednicu parlamenta.
Posle izbora rukovodstva, predsednik Skupštine trebalo bi da zakaže novu sednicu na kojoj će biti birana nova Vlada.
Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio ekspoze i predlog za sastav vlade.
Ubrzanje pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i rešavanje deblokade pravosuđa, ključni su ciljevi nove, 44. vlade.
Mandatar Milojko Spajić u ekspozeu najavljuje bolji životni standard i realizaciju programa Evropa 2.
On je predložio i sastav nove Vlade koja će imati tri potpredsednika, dva resorna potpredsednika i 17 ministara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala