- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski ekonomista: Treba se bojati energetske zavisnosti EU od SAD

Pratite nas
Evropska unija trenutno se nalazi u ozbiljnoj zavisnosti od američkog gasa, odustajući od jeftinih ruskih energenata, smatra bugarski ekonomista Grigor Sarijski.
„Najzanimljiviji događaj protekle nedelje bila je izjava Žozepa Borelja na mirovnoj konferenciji u Briselu. On je rekao da Mađare niko nije pozivao u EU, niko ih ne tera da budu u njoj. Podtekst je bio sledeći: ako hoćete, izađite iz EU. To je bilo uzrokovano čvrstom politikom ponašanja koji je Mađarska zauzela po pitanju finansiranja Ukrajine kada su u pitanju izbeglice i strukture finansiranja u EU“, objasnio je on za „Bugarsku slobodnu televiziju“.
Prema njegovom mišljenju, EU u političkom smislu ne može da nastavi da postoji u dosadašnjem vidu, a isto važi i za evrozonu.
„Ovo o čemu govorimo već je rekao nemački ministar odbrane. On je rekao da treba da se naviknemo na pomisao da je rat u Evropi moguć. Sa tog stanovišta, vojna dejstva na kontinentu su savrešeno moguća“, primetio je on.
Kako je naveo, pod maskom podrške Ukrajini u sukobu na njenoj teritoriji preduzete su ekonomske i ne samo ekonomske mere koje su dovele do radikalne transformacije osnova zemalja EU.
„Donedavno je EU imala mogućnost da uvozi jeftine energente i prerađuju ih u finalne proizvode, energiju i sirovine, a zatim izvozi, uključujući i u zemlje iz kojih uvoze te resurse, tako da im je uspevalo da održe pozitivan trgovinski bilans“, objasnio je Sarijski.
On je podsetio da je Evropska unija prošlu godinu završila negativnim trgovinskim bilansom od 430 milijardi evra. To je bila posledica sankcija koje je EU uvela Rusiji i sa njom povezanim zemljama zbog sukoba u Ukrajini.
Takođe je dodao da EU postaje veoma zavisna od američkog uvoza, jer su sada upravo Sjedinjene Američke Države glavni snabdevač prirodnog tečnog gasa.
„Ako smo ranije brinuli zbog moguće zavisnosti od Rusije, da bi jednog dana neki koraci EU mogli da dovedu do toga da nam zavrnu slavinu, sada takvu zabrinutost možemo da izrazimo na račun Sjedinjenih Američkih Država. Razlika u mogućnostima i ponašanju SAD i Rusije je, najblaže rečeno, zapanjujuća. Od SAD možemo očekivati stvari koje ne bismo mogli da očekujemo od Rusije“, zaključio je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala