Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Zapad bi Srbiju i pred „strašni sud“ da iznudi priznanje Kosova /video/

Pratite nas
EU i Amerika zacrtale su da vode politiku prema Srbiji sa jednim ciljem - da iznude priznanje njihove kreacije, tzv. države Kosovo i da nas onda nekom prečicom uvedu u takozvane evroatlantske organizacije pod neravnopravnim uslovima. Dovode nas pred "strašni sud" da bismo učinili ono što od nas očekuju i traže, kaže diplomata Vladislav Jovanović.
Jedino se od Srbije, ističe Jovanović, traži da učini žrtvu - da uđe u Evropsku uniju ili eventualno u NATO sa umanjenom teritorijom što je suprotno bazičnom načelu međunarodnog prava da sve međunarodne organizacije koje su otvorene za članstvo moraju da budu otvorene pod jednakim uslovima.

Srbiju dovode pred „strašni sud“

„To kršenje međunarodnog prava politički Zapad je prisvojio kao pravo da ga tumači kao žvakaću gumu, da ga prilagođava svojim trenutnim interesnim političkim potrebama. Na “Zapadu ništa novo” kao što je još stari Remark rekao. Ovo što imamo danas to je repriza na uveličavajućem staklu onoga što je do sada bilo, a to su razni oblici "strašnog suda" pred koji nas dovode da bi nam izrekli neminovnost da učinimo ono što od nas očekuju i traže. Rokovi su se aktuelizovali – to mora da bude sada ili sutra, a da bi se to postiglo glas se podiže i pretnje se predočavaju,” objašnjava naš sagovornik.
Sve to, kaže Jovanović može da impresionira i uplaši bilo koga, jer niko ne voli da bude pred "strašnim sudom" ali postoji nešto manje vidljivo, a to je da ceo taj politički zahvat nema samo problem sa nama, nego ima mnogo veće probleme na drugim stranama koje ne sme da zapostavi niti da, nekom nepromišljenom akcijoma prema nama, ugrozi svoje interese prema drugima.

Lideri EU su kao teška artiljerija

Zbog toga je sve ovo što su činili prema nama u okviru tehnika koje podrazumevaju pretnje i pritiske ali ne i njihovu realizaciju, jer bi to bilo kontraproduktivno njihovim interesima. Oni žele da nas dobiju ali bez rizika da nas otuđe i da drugi iskoriste njihovu grešku pa da povećaju prisustvo ovde gde misle da su oni gospodari cele situacije.
„Sve izgleda naoko strašno i teško za nas – njih šest ili sedam bismo mogli da nazovemo “teškom artiljerijom” ili “haubicama”, a mi smo samo običan strelac i to bi po postavi režije trebalo da postigne učinak. Predsednik Vučić je naznačio da to nisu razgovori, da to nije dijalog, već traženje izvršenja onoga što su oni već definisali i dostavili u nizu formalnih i neformalnih političkih akata, ovo je samo poslednja forma. Čitava jedna četa vrhovnih političara postavljaju se prema jednoj maloj zemlji i traže da se ulitimativno uradi baš kako oni zahtevaju. Priština je tu više kao sporedni partner u smislu delanja ali se u suštini sve čini za nju i zbog nje, a ništa za nas , samo što to optički izgleda kao da su dve strane u dijalogu koje treba da prevaziđu taj problem priznavanja,“ rekao je Jovanović.
Da to prihvati, Srbiju bi nagradili suspendovanjem svih tih pretnji raznim merama odmazde i nekim vrstama sankcija ili bi samo ostale u vazduhu bez praktične primene.

Plan je da ZSO postane amorfna masa

Novi plan koji nam je predočen za Kosovo i Metohiju, kaže Jovanović, nije promenio suštinu, već samo formu. Kurti, koji ga je već prihvatio se, ocenjuje diplomata, sa svojim stvaraocima samo svrstao u pritisku na nas ali nije dao nikakav konkretan znak uveravanja da se nešto kod njega menja.
Prvi kamen spoticanja koji je i doveo do ove situacije je neizvršavanje obaveze od pre 11 godina o uspostavljanju Zajednice srpskih opština. Zbog izgovora koje je navodio za sve to vreme danas možemo da zaključimo, kaže ovaj iskusni diplomata, da bi tom projektu trebalo da „izvadimo sve zube“ da to bude amorfna masa bez potencijalnih pretnji za apsolutnu dominaciju Albanaca na Kosovu nad Srbima i to je nešto što je dobilo odziv na Zapadu.
„Pre gotovo pola godine evropska zajednica pominjala je 6-7 modela kojima su se nacionalne manjine zaštitile ali svi ti modeli su manji od prvobitnog projekta ZSO, jer on predviđa i izvršna ovlašćenja koja bi koliko toliko mogla da zaštite Srbe u južnoj pokrajini. Međutim, to je već najavljivanje da bi prvobitni projekat ZSO mogao da bude revidiran, razvodnjen, da mu se izvuku kosti i da ostane samo meko meso. To je sada poslednji čin čime bi i EU odstupila od svoje obaveze koju je prihvatila pre više od decenije kao posrednik čime bi izgubila svaki kredibilitet,“ rekao je on.
Sve to dovodi do zaključka, smatra Jovanović, da velikim centrima moći ne treba verovati, jer ne drže ni do pisanih ni do usmenih dogovora.

Nadaju se da ćemo prestati da se borimo

Pravno tehnički govoreći, mi trenutno prisustvujemo povlačenju jedne strane potpisnice Briselskog sporazuma uz kumstvo ili čak direktno pomaganje zapadnih sila. Srbiji, kaže naš sagovornik, ostaje da odbije dalje učešće, što bi bio hrabar potez ali sa nesagledivim posledicama. Nama je, uprkos svemu, neophodno da budemo istureni sa zastavom borca za mir i bezbednost.
„S druge strane, to je neophodno, jer nismo u mogućnosti da se fizički suprotstavimo onima koji su fizički daleko nadmoćniji, što su već demonstrirali i aktom agresije i proglašavanjem naše južne pokrajine za nekakvu državu iako za to nisu imali nikakvu podršku u međunarodnom pravu, naprotiv. Tako da je sadašnje vođenje pregovora sa strane Beograda taktički ispravno, politički besprekorno ali se postavlja pitanje koliko je to dovoljno da nas zaštiti od daljih uznemiravanja,“ rekao je Vladislav Jovanović.
Pritisci će se, uveren je on, nastaviti ali celokupan utisak koji je Srbija ostavila otežava primenu nepopularnih mera prema nama, jer bi mogli da naiđu na sumnjičenje drugih koji posmatraju ovaj proces.

„Oni se ipak nadaju da naša moć očuvanja u sadašnjem principijelnom stavu nije neiscrpna i da ćemo ako nas stalno budu pritiskali dospeti na izmak moći i da ćemo u jednom trenutku prestati da se borimo. To očekivanje je u genima zapadnih velikih sila koje su stekli u prethodnih 300-400 godina kada su baratali sa mnogo slabijima od sebe i naterivali ih na prihvatanje njihovih uslova.”

Međutim, dodaje Vladislav Jovanović, i to je problematično jer se pojavljuje jedan mnogo značajniji krug tema za koji su oni neposrednije i životinje zainteresovani negoli što je to sam Balkan. Taj faktor vremena utiče na ubrzavanje ne samo njihovih nastojanja nego i revidiranje njihovih maksimalnih zahteva i očekivanja prema nama.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2023
SRBIJA
Vučić: Primenićemo dogovoreno, osim priznanja Kosova i članstva u UN /video/
SRBIJA
Priština: Kurti bio spreman da potpiše, Vučić odbio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala