- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Propalestinski protest održan u Hagu /video/

© AFP 2023 / JEFFREY GROENEWEGPropalestinski protest u Hagu
Propalestinski protest u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
Pratite nas
Hiljade ljudi u nedelju se okupilo na mitingu podrške Palestini u Hagu, demonstranti su pozivali na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i slanje humanitarne pomoći njegovim stanovnicima.
Propalestinske demonstracije organizovala je grupa palestinskih organizacija sa sedištem u Holandiji. Aktivisti su pozvali da od sutra na balkonima kuća i automobila budu podignute palestinske zastave.
Neki demonstranti su uzvikivali slogan: „Sramota za holandskog premijera Marka Rutea i sve holandske političare koji su podržali genocid nad Gazom. Krv je na vašim rukama!“
Demonstranti su kasnije prošetali ulicama Haga u pratnji policije, a protestu se pridružila i velika grupa motociklista.
Demonstranti su takođe prošli pored Palate mira, u kojoj se nalazi Međunarodni sud pravde, uzvikujući: „Od reke do mora, Palestina će biti slobodna“, „Nakon današnjeg dana neće biti okupacije“ i „Zaustavite genocid nad Gazom“.
Protest je prošao mirno i bez incidenata.

Palestinsko-izraelski sukob

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra objavilo je operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. U roku od nekoliko dana, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljenim područjima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civilne, u Pojasu Gaze.
Broj žrtava u Pojasu Gaze premašio je pet hiljada ljudi, dok je više od 15 hiljada ranjeno. U Izraelu je, prema lokalnim vlastima, poginulo više od 1,3 hiljade ljudi. Prema različitim izvorima, u zarobljeništvu Hamasa nalazi se oko 150 Izraelaca. Sam pokret saopštio je da se u Pojasu Gaze nalazi oko 200-250 talaca.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu. Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države ─ Izrael i Palestina ─ ali je osnovana samo izraelska država.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da je potrebno hitno zaustaviti krvoproliće između Izraela i Palestine i pozvao strane da prekinu borbena dejstva.
Protest u Madridu u znak podrške Palestincima - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
SVET
Protesti podrške Palestincima u Madridu i Varšavi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala