- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Amerika pravi za Kijev hibridne sisteme PVO od sovjetskih komponenti

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPVO sistem "Buk M3" ruskih snaga u harkovskom pravcu
PVO sistem Buk M3 ruskih snaga u harkovskom pravcu  - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države su napravile za Ukrajinu hibridne protivvazdušne sisteme FrankenSAM, koji su kombinacija američkih i sovjetskih komponenti, piše The New York, pozivajući se na američke zvaničnike.
Prema rečima sagovornika lista, sistemi PVO koriste napredne zapadne rakete zemlja-vazduh i konvertovane lansere i radare iz sovjetskog doba koje Ukrajina već ima. Jedna verzija sistema kombinovala je sovjetske lansere Buk i američke vođene rakete RIM-7 Sea Sparrow, dok je druga kombinacija radara iz sovjetske ere i američkih vođenih raketa Sidewinder.
Ovi hibridni sistemi protivvazdušne odbrane testirani su u vojnim bazama u Sjedinjenim Državama u poslednjih nekoliko meseci. Planirano je da budu isporučeni Ukrajini do kraja jeseni. Sistem protivvazdušne odbrane sa raketama za američki protivvazdušni kompleks Patriot i dalje se testira.
Projekat FrankenSAM pokrenut je krajem prošle godine, piše Njujork tajms. Tada su ukrajinski zvaničnici zatražili od svojih saveznika da im isporuče rakete za 60 sovjetskih lansera „Buk“. S obzirom na to da bi zapadne zemlje teško pronašle sovjetsku municiju, Kijev je predložio da se postojeći lanseri prilagode za rakete kalibra NATO.
Od početka ruske vojne operacije, Zapad je Ukrajini isporučio nekoliko tipova PVO sistema, uključujući Patriot, Hawk, IRIS-T, NASAMS i Aspide. Rusija osuđuje vojnu pomoć Ukrajini. Kremlj je saopštio da bi isporuke opreme i municije samo produžile sukob, ali ne bi sprečile rusku vojsku da ostvari svoje ciljeve.
Helikopteri Ka-52 i Mi-28 u zoni SVO - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Ukrajinske snage ispalile kasetne granate na Donjeck i Jasinovatu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala