- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Vedrana Rudan objašnjava zašto je kraj sveta tu negde - iza leđa /video/

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Vedrana Rudan
Maša Radović i Vedrana Rudan - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2023
Pratite nas
Nas više briga kako pobjediti u nekom ratu, koje oružje novo izmisliti, nego kako vlastitu djecu pretvoriti u nešto drugo, dakle biće koje voli, koje osjeća empatiju. Ali čovjek sam po sebi je surovo biće sklono samouništenju, mi samo štancamo svoje kopije i to ide tako dok nas ne nestane, kaže za Sputnjik Vedrana Rudan.
Hrvatska književnica Vedrana Rudan bila je gost ovogodišnjeg Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, gde se na štandu „Lagune“ družila sa svojim čitaocima i potpisivala najnoviju knjigu „Besplatna dostava“.
U intervjuu za Sputnjikov podkast „Maša i...“ Vedrana Rudan je govorila o svom poslednjem delu, političkim prilikama u svetu, ali i o položaju pojedinca u društvu.
Na pitanje kako današnja globalna dešavanja utiču na mlade generacije koje tek spoznaju život i svet oko sebe, naša sagovornica kaže:
„Ja u svom vjeku nikad nisam živela u tako odvratnom vremenu. Ti ratovi su apsolutno zastrašujući, a pogotovo je strašno to što mi gledamo direktan prijenos, mi gledamo klanja u Ukrajini, mi gledamo klanja sada u Gazi. Iza jednog i iza drugog klanja su moćnici. S jedne strane su to Amerikanci, s druge strane su to korporacije. Sve te strane su neki drugi ili peti. Kako odrasti u takvom okruženju, a ne poludjeti, ja ne znam. To je jedan dio kapitalizma. A drugi je ova pljačka i ovi kriminalci koji vladaju našim životima na mikro razini. Ja gledam u Beogradu kako izgleda život, gledam kako žive kod nas. Imate sirotinju koja se diže u tri ujutru i liježe u pola noći da bi preživjela. Imate klinca od 18 godina koji kupuje zemljišta, pa gradi nekakve stanove, pa na tome zarađuje milione u istom gradu. E sada kako ti svom djetetu koje ima 18 godina objasnit da on mora crnčit poput stoke, a da ovaj klipan vozi džipa, a sve isti grad, isti narod, isti ljudi... Teško je“.

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala