- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Veliki gubici ukrajinske vojske na kleščejevskom pravcu; zarobljena grupa ukrajinskih vojnika

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 612. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta, a ruske snage uspešno odbijaju ukrajinske napade. Sa skupa u Vašingtonu Kijevu je praktično poručeno da su male šanse da Kijev sada postane deo Alijanse.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:30 28.10.2023
Svi pokušaji ukrajinske vojske da zauzmu bilo koji položaj na kleščejevskom pravcu rezultiraju gubitkom velikog broja vojnika, saopštio je medijima neimenovani pripadnik ruskog korpusa dobrovoljaca.
„Da li je uspeh ukoliko zauzmete neki položaj i izgubite 400 vojnika“, zapitao se on i dodao ukrajinska vojska u određenim slučajevima namerno koriste upravo tu taktiku.
22:25 28.10.2023
Ruska vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bivši američki obaveštajac: Ukrajinska vojska izgubila inicijativu, igra je završena
19:59 28.10.2023
Sednica Saveta bezbednosti UN o humanitarnoj situaciji u Ukrajini biće održana u utorak, saopštile su Ujedinjene nacije.
Sednica će biti održana na zahtev Ekvadora i Francuske.
18:52 28.10.2023
Pripadnici ruske prve gardijske tenkovske vojske Zapadne grupe snage zarobili su grupu od šest vojnika 54. brigade ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštio je neimenovani ruski borac.
Kako je rekao, oni su se predali dobrovoljno nakon što su ruski vojnici uleteli u njihove položaje, dok su dvojica Ukrajinaca bila već ranjena.
18:21 28.10.2023
Ukrajinska vojska granatirala je naseljena mesta u Hersonskoj oblasti duž leve obale Dnjepra, saopštio je predstavnik vlade Andrej Aleksejenko.
Kako je rekao, granatiranje traje od jutra a mete su civilni objekti duž cele obale Dnjepra.
„Ukrajinska vojska ne štedi municiju i gađa gradove i sela koje smatraju da su njihova. Veoma je opasno kretati se bilo kuda, ukrajinska vojska građa sve automobile koji se kreću“, dodao je on.
14:35 28.10.2023
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu;
Na donjeckom pravcu ukrajinske snage uzgubile su 160 vojnika;
Na krasnolimanskom pravcu, snage Kijeva su u poslednja 24 sata izgubile 100 vojnika i tenk, a na južnodonjeckom pravcu 120 vojnika;
Ruske snage uništile su višecevni bacač raketa „hajmars“na donjeckom pravcu;
U poslednja 24 sata ruska vojska presrela je četiri rakete „atakams“, dve bombe JDAM, tri rakete HARM i osam projektila „hajmars“;
Na zaporoškom pravcu ukrajinske snage su izgubile 80 vojnika i tenk „leopard“;
Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 110 vojnika za 24 sata
Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion MiG-29, Su-25
14:14 28.10.2023
Ukrajina aktivno traži od SAD da se realizuje projekat FrankenSAM jer nema dovoljno sredstava PVO, piše „Njujork tajms“.
„Kako se približava zima ukrajinskim vlastima je očajnički potrebno jačanje PVO“, navodi se u članku.
Program FrankenSAM previđa proizvodnju improvizovanih PVO sistema od komponenata sa skladišta u Ukrajini, SAD i savezničkih država.
Kao municija se koriste stare rakete koje više nisu u upotrebi.
14:07 28.10.2023
Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion MiG-29, Su-25, četiri rakete „atakams“, 36 dronova i druge ciljeve, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Avioni su oboreni kod mesta Darjevka u Hersonskoj oblasti i Ternovka u Dnjepropetrovskoj oblasti.
14:04 28.10.2023
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
RUSIJA
Zaharova: Jedan od dronova u napadu na Kursku nuklearku zabio se u skladište nuklearnog otpada
12:48 28.10.2023
Predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom je korisnije da sedi i da se ne čuje kako ne bi skretao pažnju na svoj poraz, rekao je u intervjuu za Jutjub kanal „Džadžing fridom“ bivši obaveštajac američke vojske Toni Šafer.
„Postupci Kijeva liče na to kao kad se miševi noću tiho razbeže da izbegnu svetlost farova. I u tome je dilema za Zelenskog: tražiti još više, skrećući pažnju tako na svoj poraz ili jednostavno ćutati i nadati najboljem“, naveo je Šafer.
On smatra da Zelenski sada ima katastrofalne probleme.
„Bajden je odlučio da podeli pomoć u odnosu 60:40 – 60 odsto Ukrajini i 40 Izraelu. To je izazvalo negodovanje mnogih u Kongresu jer većina političara, izuzetak je nekolicina, nedvosmisleno podržava Izrael. Tako da stvari ne stoje najbolje, a i ne treba“, zaključio je on.
10:28 28.10.2023
Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.
10:26 28.10.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin oseća da se konflikt u Ukrajini odvija tako da ide njemu u prilog, rekla je bivši direktor odseka za Rusiju u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Fiona Hila za „Forin polisi“.
„Taj sukob za mnoge zemlje postao unutrašnji problem i zato Putin smatra da će to biti glavni razlog za manju podršku Kijevu i da će sve negativniji odnos prema ratu u zapadnom svetu podstaći na početak pregovora pod uslovima Rusije“, navela je ona.
Prema njenom mišljenju, u američkom budžetu ukrajinski problem je povezan sa konfliktom na Bliskom istoku i u toj situaciji Kijev ne zna kako da se orijentiše.
Hil smatra da je Zapad postao žrtva prevelikih očekivanja po pitanju ukrajinske kontraofanzive.
09:32 28.10.2023
Ruska PVO je tokom noći presrela četiri ukrajinska drona iznad Orlovske oblasti i dva iznad Tulske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
08:04 28.10.2023
Pozicija novoizabranog premijera Slovačke Roberta Fica po pitanju vojne pomoći Ukrajini predstavlja neprijatan razvoj događaja za Kijev, piše „Njuzvik“ pozivajući se na šefa Odbora za spoljnu politiku i interparlamentarnu saradnju ukrajinskog parlamenta Aleksandra Mereška.
On je za Fica rekao da je „mini verzija“ mađarskog premijera Viktora Orbana.
„Slovačka svakako nije bila među najvećim isporučiocima pomoći. Nadam se da je demokratska opozicija u Slovačkoj dovoljno jaka da ne dozvoli Ficu da od te države napravi Mađarsku“, rekao je Mereško za „Njuzvik“.
07:44 28.10.2023
Američki milijarder Ilon Mask komentarisao je emisiju nekadašnjeg novinara TV „Foks“ Takera Karlsona o progonu crkve u Ukrajini.
Kako se navodi u video-prilogu Karlsona, objavljenom na mreži „Eks“, od svih zločina predsednika SAD Džozefa Bajdena podrška ukrajinskoj vladi koja sveštenike tera u zatvor je možda i najznačajniji.
Novinar je konstatovao da nakon što je Kijev zabranio delovanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve „praktično niko u SAD ni reč nije rekao tim povodom“.
„Sveštenike teraju u zatvor?“, upitao je Mask u komentaru.
07:35 28.10.2023
Pripadnici specijalnih snaga "Sibir" grupe "Jug" upotrebili su dron-kamikazu da bi uništili četu ukrajinskih snaga koja je otvarala vatru na položaje ruskih jedinica kod Kleščejevke na artjomovskom pravcu, rekao je za Sputnjik operator jedinice.
07:29 28.10.2023
Države-članice NATO priznaju da Ukrajina u ovoj fazi ne može da postane član Alijanse, rekla je šef direktorata za nuklearnu politiku Džesika Koks tokom govora u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu.
"Saveznici su izrazili podršku približavanju Ukrajine NATO u prelaznom periodu, priznajući da još nismo u fazi kada bi Ukrajina mogla da se pridruži savezu", rekla je ona.
07:21 28.10.2023
Ruska vojska izvela je udare po živoj sili i tehnici četiri ukrajinske brigade u DNR, između ostalog kod Ugljedara i Urožajnog, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala