- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Učvrstiti veze mladih Srbije i Republike Srpske

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović
Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da svi akteri procesa učenja i u osnovnim i u srednjim školama, kao i na fakultetima u Srbiji imaju potrebu da veza sa Republikom Srpskom bude što čvršća.
Đukić Dejanović je istakla da se u oblasti prosvete saradnja, pre svega, ogleda u protoku ideja i programa sa jedne i druge strane Drine.
„Jer nas Drina spaja... Saradnja se ogleda i od priznavanja diploma jednih i drugih škola u Srpskoj i Srbiji do vrlo srodnih programa i sticanja znanja i veština na jednoj i na drugoj strani“, rekla je ona.
Prema njenim rečima, mladi ljudi, učenici, profesori i roditelji, koji su akteri učenja i u osnovnim i u srednjim školama, pa i na fakultetima, imaju potrebu da ta veza bude još čvršća nego do sada.
„Mi pravimo protokol o vrlo konkretnoj saradnji, posebno za visoko obrazovanje“, dodala je ministarka prosvete Srbije.
Kada je reč o školskim ekskurzijama đaka iz Srbije u Srpsku i obrnuto i posete mesta kulture sećanja i srpskih stradanja, ona je rekla da je programima u Srbiji predviđeno da ekskurzije mogu biti za najveći broj učenika osnovnih škola samo u Srbiji i Srpskoj, ali da postoji potreba da se realizuju obrazovni programi sa što više znanja iz istorije, tradicije, umetnosti i kulture ovih prostora.
Govoreći o značaju nedavno realizovane prve studijske posete nekih škola iz Srbije stratištu Jasenovac, Đukić Dejanovićeva je rekla da se u ovom periodu ispravljaju ogromne nepravde prema istoriji i srpskoj prošlosti.

„Jasenovac je dugo bilo tema o kojoj se šaputalo i u Srpskoj i u Srbiji posebno. Danas mi govorimo samo istinu o Jasenovcu, sa idejom da se nikada više ni nigde ne ponovi zlo“, rekla je ministarka prosvete Srbije.

Na pitanje šta još činiti da deca iz Srbije bolje upoznaju vršnjake u Srpskoj i obrnuto, Đukić Dejanović je istakla da je, osim studijskih poseta, jako važan i sport, kultura, umetnost, te zabava mladih.
„Znate, mladi radije odu na neko lepo druženje, nego što će to biti klasična ekskurzija koja ima program. Tako da mislim da nam pomalo nedostaje taj spoj potrebe da pravimo programe koji će malo mladi kreirati. Moramo mlade da pitamo“, istakla je ona.
Ministarkaprosvete Srbije je dodala da Srbija i Srpska imaju dosta zajedničkih projekata i da će tek da ih bude, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala