- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Obustavljen rad robotskih taksija jer su ocenjeni kao opasni

© AP Photo / Terry CheaAutomobili bez vozača blokirali puteve u San Francisku
Automobili bez vozača blokirali puteve u San Francisku - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
„Kruz“, kompanija u vlasništvu Dženeral motorsa za automobile bez vozača, širom SAD obustavila je rad svojih robotskih taksija pošto su vlasti u Kaliforniji ocenile da su ti automobili pretnja po javnu bezbednost.
Kalifornijski Zavod za motorna vozila je ove sedmice povukao dozvolu za rad „Kruza“ čiji „robotaksiji“ od nedavno prevoze putnike u San Francisku.
„Kruz“ je i pod istragom federalnih vlasti zbog izveštaja o potencijalnoj opasnosti po pešake od vozila bez vozača i opasnosti za putnike tih vozila.
„Odlučili smo danas da pauziramo sve aktivnosti bez vozača dok preispitujemo naše postupanje, sisteme, opremu i razmatramo kako da bolje funkcionišemo i obezbedimo poverenje javnosti“, napisala je kompanija na društvenoj mreži Iks.
„Kruz“ je najavio da će se, međutim, nastaviti rad njenih autonomnih vozila, ali pod ljudskim nadzorom - sa vozačem.
Odluka kalifornijskih vlasti je težak udarac za Dženeral Motors koji je imao velike ambicije s „Kruzom“. Taj gigant auto-industrije je očekivao godišnji prihod od jedne milijarde dolara od „Kruza“ do 2025. godine. Prošle godine je taj prihod bio samo 106 miliona dolara, a zabeležen je gubitak od čitave dve milijarde.
„Kruz“ tvrdi da njegovo prespitivanje svog rada nije posledica neke novije saobraćajne nesreće.
Ipak, početkom ovog meseca, „Kruzov“ „robotaksi“ je pregazio pešaka koga je udarilo drugo vozilo kojim je upravljao čovek. Noga pešaka se zaglavila ispod točka vozila „Kruz“ pošto je autonomni sistem tog vozila zakočio i sasvim blokirao automobil kako je predviđeno za slučaj kad naiđe na veliku neravninu na putu. Zato je pešak mogao biti spašen tek pošto je autonomno vozilo podignuto i odneto.
„Kruz“ je saopštio da sarađuje sa vlastima koje istražuju tu nesreću od 2. oktobra i da njegovi inženjeri rade na načinu kako da „robotaksiji“ bolje odgovore „na ovu vrstu izuzetno retkog događaja“.
Uprava SAD za bezbednost saobraćaja na putevima (NHTSA) je objavila da istražuje „Kruzovo“ odeljenje za autonomna vozila pošto je primila izveštaje o slučajevima kada ta vozila nisu bila na odgovarajući način „oprezna“ prema pešacima, uključujući i na pešačkim prelazima.
Kancelarija NHTSA za istragu kvarova je saopštila da je primila dva izveštaja o povredama pešaka vozilima „Kruz“ i da je identifikovala još dva takva slučaja na osnovu video-snimaka postavljenih na javne veb-stranice, uz napomenu da je ukupan broj takvih slučajeva nepoznat.
U decembru prošle godine, NHSTA je otvorila istragu o izveštajima da se „Kruzovi“ „robotaksiji“ naglo ili neočekivano zaustavljaju bez očiglednih razloga, te se putnici mogu povrediti. Tu istragu su pokrenula tri naletanja dugih automobila otpozadi na „robotaksije“ „Kruza“ koji su najednom naglo naglo kočili i zaustavljali se.
NHSTA je tokom te istrage primila još pet izveštaja o neočekivanom kočenju „robotaksija“, a da pred njima nije bilo nikakvih prepreka. U svakom od tih slučajeva u „robotaksijima“ nije bilo ljudskog nadzora i posledice su bile naletanje drugih vozila na njih otpozadi.
„Kruz“ je ranije tvrdio da njegova vozila bez vozača bezbedno pređu više kilometara nego druga, obična vozila koja imaju vozače, i da imaju manju stopu sudara.
Automobili bez vozača blokirali puteve u San Francisku - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
DRUŠTVO
Potpuni haos u San Francisku: Automobili bez vozača se pokvarili i blokirali puteve /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala