- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore poručilo Dodiku: Crna Gora je članica NATO

© Sputnik / Boban NovovićCrnogorska zastava na biračkom mestu u Podgorici
Crnogorska zastava na biračkom mestu u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2023
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore reagovalo je na intrevjuu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Sputnjiku u kome je on izjavio da Srbi u ovom veku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će deo biti i Crna Gora.
Dodik je ocenio da treba napraviti "veliki svesrpski sabor", sa kojeg će se preneti takva poruka i naveo da tu jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom.
Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore poručilo je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i stremljenjima pojedinih političara iz regiona.
"Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrednosti i spoljnopolitičkih opredeljenja, jer samo stabilno susedstvo može doneti prosperitet našim državama i regionu u celini. Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namernog podrivanja dobrosusedskih odnosa, evropske perspektive i bezbednosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve neguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina", navodi se u saopštenju.
Dodaju da je jedina unija u kojoj se Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti, je Evropska, "iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost".
"Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-tih godina prošlog veka, koju i dalje zagovara i predstavlja g. Dodik, kako bismo, konačno, krenuli napred i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju", zaključuje se u saopštenju ministarstva.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2023
REGION
Dodik: Hoćemo jedinstvenu državu Srpske, Srbije sa KiM i Crne Gore ako oni pristanu – u ovom veku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala